Izolarea locuintei cu materiale ecologice, accesibile – campania Caldura la indemana

Cand ne gandim la produse ecologice, in principal de gandim la mancare. Ecologic se refera insa la tot ceea ce este cu adevarat natural, iar influenta asupra noastra si asupra mediului nostru de viata apare nu doar din alimente, ci si din tot ceea ce intra in contact cu noi, direct sau indirect. Asa se intampla ca, mai nou, capata tot mai multa popularitate alegerile ecologice, naturale in domeniul materialelor de constructie.

Putine persoane pot sa-si construiasca o casa “de la zero”, imbinand tehnologia moderna cu priceperea alegerii, combinarii si utilizarii unor materii primii absolut naturale (lemn, stuf si papura etc.), insa multi ar putea sa aplice ideile de izolatii termice prezentate si promovate in campania “Caldura la indemana”, dezvoltata de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.

caldura la indemana

In cadrul campaniei sunt oferite sfaturi practice, la indemana si mai ales accesibile din punct de vedere al costurilor, pentru cei care vor sa-si izoleze singuri casele (pe cont propriu 100% sau alaturi de ajutoare specializate, care sa utilizeze insa materiale ecologice).

Pentru ca am tot spus de “ecologic”, iata ce presupune acest termen in constructii & amenajari:

– in primul rand, materiale care nu dauneaza mediului inconjurator si oamenilor;

– materiale de constructie preluate din apropiere, care nu vor necesita transport pe distante mari (consum minim de combustibil);

– materiale care se folosesc in forma lor naturala sau cat mai putin prelucrate (consum minim de energie);

– izolare termica puternica, astfel incat temperatura optima din interior sa fie obtinuta usor, cu minim de resurse utilizate pentru incalzire pe timpul iernii spre exemplu (si eventual minim de resurse utilizate pentru racire pe timpul verii, daca este cazul);

izolatieAm ajuns asadar in mod direct la partea de materiale pentru izolatii termice – obiectul campaniei “Caldura la indemana”. Initiatorii programului explica, in functie de zona in care exista locuinta, care sunt cele mai potrivite materiale naturale cu care se poate realiza izolatia simplu si eficient, cu costuri extrem de reduse. Pas cu pas, poti afla cum poti gestiona un asemenea proiect DIY (do it yourself).

Pe www.confortpentrucasata.ro pot fi citite informatii complete, adevarate manuale extrem de bine structurate. Cei interesati pot consulta de asemenea si pagina de Facebook (https://www.facebook.com/eficienta.energetica.locuinte), eventual pot sa le arate astfel si prietenilor cat de interesante si utile sunt aceste informatii.

Despre ce materiale vorbim? Izolatii cu stuf si papura, paie de cereale, coceni de porumb, tulpine de floarea-soarelui, fibre de canepa, in sau lana de oaie – iata care sunt recomandarile pentru casele din zonele joase ale Romaniei (click pentru detalii). Asadar, materiale 100% ecologice, ieftine, aflate la indemana, in unele cazuri foarte slab valorificate. Nu degradam natura, ci doar imprumutam fara a scoate elementele din circuit. Folosim produse 100% biodegradabile, pe care le mutam dintr-un loc in altul si atat – o actiune care ne permite cu adevarat sa traim in armonie cu natura. Si culmea, eficient si pentru bugetul personal (de retinut mai ales pentru cei care cred ca solutiile ecologice sunt mereu scumpe, “mofturi” pentru cei cu multi bani).

Pentru casele din zonele de podis, premontane sau montane ale Romaniei, se recomandă izolatii cu lemn, sipci sau deseuri din lemn, paie de cereale, coceni de porumb, tulpine de floarea-soarelui, fibre de canepa, in sau lana de oaie (detalii aici). Pentru izolarea cladirilor prin placare, recomanda produse ca deseuri din lemn cu granulatie mica (rumegus, talas, aschii mici etc.), ace de cetina uscate, lana de oaie, pleava de cereale, tocatura de paie, coceni de porumb si de tulpini de floarea-soarelui si fibrele de canepa sau in (informatii complete aici).

De mult timp ma gandesc ca la un moment dat sa ma desprind de oras si sa ma mut (cu familie cu tot, cum altfel) mai aproape de natura. Eventual prin Arges, o zona care imi este tot mai draga, usor accesibila, dar pura si caracterizata prin diversitate naturala. Tinand cont de cele de mai sus, mi se pare ca s-ar potrivi o izolatie exterioara din lemn, sipci sau deseuri din lemn, eventual utilizandu-se si coceni de porumb. Sunt sigur ca ar fi si estetica, nu doar practica!

Voi studia cu atentie subiectul astfel incat nu doar sa am o izolatie cat mai buna a locuintei, dar in acelasi timp sa folosesc resurse din imediata apropiere, care sa nu afecteze in mod negativ mediul (de exemplu lemnul ar trebui sa fie din resturi, obtinut 100% legal).

As merge mai departe si as folosi piatra naturala si din nou lemn, precum si alte materiale din zona pentru mare parte din constructie – am vazut de fapt astfel de case in Corbeni – Arges, unele realizate chiar prin perioada interbelica si care sunt si astazi la fel de frumoase si practice, bine integrate in cadrul natural.