Am facut cunostinta cu Vama Veche cu aproape 10 ani in urma, intr-un moment in care deja se spunea ca “nu mai e ce-a fost“. Pentru mine, a fost dragoste la prima vedere, asa ca au urmat noi si noi revederi, zile si mai ales nopti petrecute in Vama. Am vazut locurile transformandu-se, de la un sat la o statiune veritabila, asaltata acum inclusiv de reclame, promoteri si alte asemenea (caci Vama aduce acum un public de mare interes pentru lumea marketingului). Am vazut si bune si rele, transformari firesti – de exemplu este mult mai multa siguranta, exista multi politisti si jandarmi, salvamari etc. Si mai multa organizare.
Noaptea, Vama Veche este acum plina de lumini, mai ales daca privesti de pe plaja. Muzica puternica peste tot, petreceri pe nisip si pe la terase, viata de noapte pentru toate bugetele. Vama Veche nu mai este insa o destinatie ieftina (nu este Eforie, nici Costinesti), caci publicul ei specific a evoluat si el si are tot mai multe pretentii in materie de confort. Din fericire, as spune ca anumite caracteristici esentiale ale “turistului de Vama Veche” au ramas neschimbate, iar asta se simte si ne face pe toti sa revenim acolo in fiecare vara.
Vama Veche s-a emancipat, nu mai este simbolul unui adolescent rebel care merge cu Nasu` pana la mare, caci acel adolescent are acum bani suficienti, lucreaza eventual intr-o corporatie (sau este freelancer sau altceva), are pretentii, dar si-a pastrat bunul simt, gusturile bune pentru muzica (rock, jazz, folk, evergreen-uri) si nu a capatat alergie nici la nisipul calcat cu picioarele goale, nici la dormitul in cort, nici la berea ieftina (desi o savureaza mai des pe cea premium, eventual specialitati), nici la dansatul pe plaja de la Stuf, pana spre rasarit.
As spune ca ma regasesc si eu in aceasta evolutie si mi se pare normal ca Vama Veche sa nu stagneze. Am fost cateva zile in Vama chiar la inceput de iulie si… mi-a placut aproape totul. Aproape. Dar nu se poate sa fie totul perfect. Ce ma intereseaza pe mine este ca ceea ce iubesc eu la Vama Veche a ramas acolo, nealterat, ba chiar anumite elemente isi revin si prind din nou putere.
Si mi-a mai placut ceva: noua generatie de Vama Veche. Adolescentul acela rebel de care vorbeam mai sus are acum familie, copii, si ii aduce pe toti in Vama Veche. Am vazut o multime de copii, de la cei in carucioare la cei de gradinita si scoala primara… multi, parca era statiune de familie! Dar toate aceste familii vin in Vama Veche pentru ceea ce este Vama Veche, pentru galagia pana spre dimineata, pentru bunul simt al oamenilor, pentru a-si aminti de tinerete si pentru a-si fabrica noi amintiri, impreuna cu copiii lor – educati de mici in spiritul de Vama Veche.
Unul dintre locurile frumoase din “noua Vama Veche” este Sandalandala, un camping premium, asa cum sunt tot mai multe chestii in Vama – premium, dar fata fitzele de Mamaia. De ce sa mergi acolo? Pentru ca este aproape de mare (pe langa Expirat), dar este in acelasi timp o oaza de verde, bine ingrijita. Poti sta la cort (sau intr-un hostel cu totul inedit, Cortul celor 7 simturi) mai comod decat pe plaja (si “mai legal” 🙂 ), in siguranta deplina, bucurandu-te in acelasi timp de confort – dusuri cu apa calda, toalete, prize peste tot prin camping, personal care ingrijeste totul… plus bonus terasa unde poti manca preparate demne de un restaurant premium (ba chiar si optiune de a plati micul dejun si pranzul la rezervare, rezultand un pret super bun).
Preturile sunt decente la cazarea in camping, oameni de toate felurile si pe-aici – tineri si mai putin tineri, cupluri si grupuri de prieteni, familii cu copii care zburda pe iarba. Totul simplu si elegant. Frumos si cu aceeasi senzatie de libertate si relaxare greu de transpus in cuvinte, pe care o poti simti doar daca mergi in Vama Veche si daca ai o personalitate care rimeaza cu aceasta stare de spirit. In iulie si august, Sandalandala este cea mai accesibila optiune de cazare astfel incat sa te bucuri de confort (daca nu ai cort, primesti unul echipat cu saltele, perne, saci de dormit etc.). Totul este curat si placut.
La inceput si la final de sezon, cazarea la pensiuni low-cost este mai ieftina decat in campingul Sandalandala, desi primesti camera “normala”, insa nu de putine ori am ales Sandalandala in dauna unor astfel de variante care de fapt sunt inferioare ca si confort si legatura cu ceea ce reprezinta Vama Veche. O camera plina izolata cu termopane si dotata cu mobilier ieftin din magazine DIY nu se poate compara cu bucatica ta de pamant din Sandalandala, la pachet cu tot ceea ce am spus mai sus – facilitati, confort, muzica, terasa – restaurant etc.
Iata asadar ca sunt locuri nou-aparute in Vama Veche, dar care se integreaza perfect in peisaj. Sandalandala este unul dintre ele, singurul camping premium de pe litoral si singurul in care ai si confort, si… Vama Veche. Sandalandala este atat pentru cei obisnuiti cu aventurile in natura, cat si pentru cei care in general in vacante merg la hoteluri de 3-4 stele, poate nu au innoptat niciodata la cort si nu ar fi tocmai incantati de un compromis major in materie de cazare.
Este deja al treilea an in care raman noaptea (de fapt noptile) la Sandalandala. Si primul an in care am mers in echipa completa – adica si cu Matei, viitor “vamaiot” acum in varsta de 5 ani jumate. Trei zile in Vama nu i-au ajuns si vrea din nou. La Sandalandala. El va cunoaste doar noua Vama Veche, care probabil va deveni mai noua si tot mai noua, pe masura ce trec anii. Atat timp cat lucrurile esentiale raman, atat timp cat inca va fi muzica fantastica si se va dansa pe plaja de la Stuf, Vama Veche traieste mai departe. Mai mult confort, mai multe optiuni, aceeasi Vama si totusi alta.