Vanilla Elephant, desert ideal de festival – Guest Post

Vanilla Elephant, desert ideal de festival – Guest Post

Nu cred ca exista un adult care sa nu fii auzit sau vazut in copilarie desenele cu elefantelul Dumbo.

Dumbo este poate cel mai emotionant film Disney si merita cu sa faca parte din colectia Disney a oricarui cinefil. Probabil putini stiu ca Dumbo a fost creat dupa Alba ca Zapada, Pinocchio si Fantasia, el ramane un desen iconic.

De la Dumbo la Vanilla Elephant

Povestea este simpla si incepe cu peripetiile unei berze zapacite care il livreaza dupa multe asteptari pe Dumbo mamei sale, Doamna Jumbo. Adorabilul pui de elefant are insa niste urechi supradimensionate.

Pornind de la acest statement, si Vanilla Elephant se remarca prin niste ,,urechi” uriase de-a dreptul configurate din cel mai bun preparat fierbinte. Si pentru ca tuturor ne plac jocurile de culori su gusturile, urechile de elefant se combina extrem de bine cu tot felul de delicatesuri de vanilie si nu numai.

Practic, Vanilla Elephant e una dintre cele mai noi retete disruptive pentru un desert ideal de festival – Electric Castle, Untold, Neversea, Summer Well. Inclusiv e un desert ideal pentru tot ce inseamna zona gourmet si Food Truck. Dar sa vedem de unde vine aceasta poveste cu Vanilla?

vanilla

Vanilia este o plantă tropicală cățărătoare, cu tulpina lungă, verde și cărnoasă, din care coboara lăstari ce înconjoară copacii, iar când este cultivată pe suprafețe întinse pentru lăstarii săi agățători trebuie montați stâlpi și copaci de sprijin. Albinele mexicane și păsările colibri sunt singurele vietăți capabile să penetreze membrana dură care separă pistilul de staminele plantei.

Aroma de vanilie provine de la păstaia în care se găsesc semințele, iar păstăile preparate sunt de culoare maro închis, lungi de aproximativ 20 cm, subțiri și striate. Păstăilor de vanilie le trebuie cam nouă luni pentru a se maturiza și sunt recoltate când vârfurile încep să se îngălbenească. Astfel, păstăile sunt mai întâi împachetate și supuse la temperaturi înalte, pentru a stopa procesul de fermentație. Apoi urmează un proces de uscare la soare ziua și umezire noaptea, alternativ, timp de câteva zile. La acest moment păstăile sunt închise la culoare, uleioase și maleabile. Extractul natural de vanilie trebuie să conțină doar două ingrediente: pastai de vanilie și alcool.

Si daca tot am intrat in zona de curiozitati, stiati ca florile de vanilie sunt polenizate doar de albinele mexicane si pasarile colibri?

9 chestii complet noi despre…inghetata

1. Prima inghetata a fost facuta in China, in jurul anului 100, si continea gheata, lapte de bivolita, faina si camfor.

2. Inghetata era prezenta si in Grecia antica, iar Alexandru cel Mare consuma adesea un amestec de gheata indulcita cu miere si nectar.

3. Cornetul de inghetata a aparut din intamplare, in 1904, la un targ din St. Louis, SUA, cand un vanzator de inghetata a rugat un vanzator de waffe sa ii pregatesca niste cornete in care sa serveasca clientii. Prima inghetata pe bat a aparut in 1920.

4. Cea mai populara aroma de inghetata in lume este vanilia. Este urmata de aroma de ciocolata si cea de capsune.

5. Pe langa aromele clasice, producatorii de inghetata au scos pe piata si arome mai putin obisnuite: ardei iute, usturoi, bere, avocado, branza cu mucegai sau bacon (creatia lui Heston Blumenthal pentru restaurantul sau, The Fat Duck).

6. Inghetata asa cum o stim azi a aparut abia in secolul XVII si se spune ca a fost inventata de Francesco Procopio. Era facuta din smantana, oua si zahar.

7. E nevoie sa lingi de 50 de ori o cupa de inghetata ca sa o termini.

8. Cel mai mare cornet cu inghetata din lume a fost pregatit in Marea Britanie, la Gloucester, in 2012. Intreaga inghetata masura mai mult de 4 metri in inaltime si cantarea o tona. A fost nevoie de o luna intreaga ca sa fie inghetata la congelator.

9. Cercetatorii au demonstat ca inghetata ne face mai fericiti. Asta pentru ca atunci cand mancam inghetata este activata o parte din zona frontala a creierului, asociata cu fericirea.