Capitalizarea bursieră a companiilor listate pe Piața Principală și Piata AeRO ale BVB a atins maximul de 321 miliarde de lei

Capitalizarea bursieră a companiilor listate pe Piața Principală și Piata AeRO ale BVB a atins maximul de 321 miliarde de lei
  • Pe parcursul lunii ianuarie, capitalizarea bursiera a companiilor listate pe Piata Principala si Piata AeRO ale Bursei de Valori Bucuresti a atins maximul de 321 miliarde de lei (64,5 miliarde de euro).
  • Valoarea totala a tranzactiilor realizate cu toate instrumentele, pe Piata Principala si pe AeRO, s-a ridicat la 1,7 miliarde de lei, in urcare cu 152% fata de aceeasi luna din 2023.
  • Lichiditatea medie zilnica de tranzactionare din prima luna din 2024 a fost de peste 87 milioane de lei.
  • Finantarile prin intermediul pietei de capital au continuat in prima luna a anului.
  • Indicele principal BET a atins un nou maxim istoric. Indicele a urcat in ianuarie pentru a treia luna consecutiva.
  • Numarul investitorilor a continuat sa creasca si a ajuns la 178.000 la finalul anului trecut, potrivit datelor FCI.

Radu Hanga, Presedinte BVB:

“Piata de capital a continuat in ianuarie 2024 evolutia pozitiva din anul 2023, ceea ce evidentiaza interesul investitorilor pentru oportunitatile oferite de economie, mediul antreprenorial si companiile listate.Activitatea in rundele de finantare prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti continua si am avut deja prima listare din acest an, o emisiune de obligatiuni municipale in valoare de 76 milioane de euro, a Consiliului Judetean Cluj, iar semnalele pe care le primim sunt ca listarile vor continua”.

Adrian Tanase, CEO BVB:

“La inceputul anului 2024, piata de capital din Romania a inregistrat noi recorduri in ceea ce priveste capitalizarea companiilor listate si nivelul indicelui principal BET, continuand astfel trendul pozitiv din anul precedent. Am consemnat o valoare medie zilnica a tranzactiilor cu toate instrumentele, atat pe Piata Reglementata cat si pe piata AeRO, de 87 milioane de lei, printre cele mai ridicate valori inregistrate in lunile ianuarie ale ultimilor ani”.

Piata de capital din Romania a inceput anul 2024 cu noi recorduri in ceea ce priveste capitalizarea companiilor listate si nivelul indicelui principal BET si a continuat astfel dinamica pozitiva din anul precedent, caracterizat de performante record pe multiple paliere.

Astfel, pe parcursul lunii ianuarie, capitalizarea emitentilor de pe Piata Principala si AeRO ale Bursei de Valori Bucuresti a atins maximul de 321 miliarde de lei (64,5 miliarde de euro), reflectand increderea investitorilor in perspectivele de crestere a economiei romanesti si a companiilor listate.

Pe 15 ianuarie 2023, indicele reprezentativ BET, care reflecta evolutia celor mai tranzactionate 20 de actiuni, a atins maximul istoric de 15.803 de puncte, ceea ce la acel moment corespundea unei cresteri de 2,8% de la inceputul anului.

Indicele a incheiat luna ianuarie cu 0,9% peste nivelul din decembrie 2023, la 15.512 puncte, ianuarie fiind a treia luna consecutiva pe plus, dupa ce in decembrie a urcat cu 4,5% si in noiembrie cu 3,5%. Toti indicii bursieri, cu exceptia BET-FI, au inchis pe plus prima luna din 2024, cu aprecieri chiar de aproape 6% in cazul indicelui BET-AeRO.

In ultima sedinta din ianuarie, capitalizarea companiilor listate pe Piata Principala si AeRO a fost de 317,9 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 9 miliarde de lei fata de ultima sedinta de tranzactionare din 2023.

Evolutia pozitiva vine dupa ce in 2023 piata de capital din Romania a atins multiple maxime istorice, intr-un an in care unul dintre momentele cheie a fost realizarea cu succes a celei mai mari listari de actiuni din Europa, si anume cea a Hidroelectrica, in valoare de 9,3 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro). Aceasta listare a consolidat pozitia BVB in peisajul financiar european si a generat un val semnificativ de interes si incredere in piata de capital din Romania.

Rundele de finantare prin obligatiuni prin intermediul pietei de capital din Romania au continuat si in prima luna din 2024 dupa ce anul trecut a fost inregistrata o valoare record de 3,5 miliarde de euro prin 32 de listari de astfel de instrumente. Astfel, pe 18 ianuarie, obligatiuni in valoare de 76 milioane de euro emise de Consiliul Judetean Cluj au inceput tranzactionarea, in urma unui plasament privat incheiat in decembrie. Judetul Cluj s-a alaturat astfel altor 4 judete si 15 orase din Romania care au in prezent listate obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti.

Numarul investitorilor de pe piata de capital din Romania a continuat sa creasca si a ajuns la finalul lui 2023 la 179.000, un nou maxim istoric, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Numarul de investitori s-a majorat cu 46.000, respectiv 34% fata de 2022, cea mai mare crestere fiind in T2 (18.000), cand a fost si perioada de discount in IPO H2O. In T1 si T3 au fost cate circa +8.500/trimestru, iar in T4 au fost peste 10.000.

Peste 37.000 de investitori (21% din total) au in portofolii doar titluri de stat Fidelis. O contributie importanta la aceasta dinamica o au titlurile de stat Fidelis, care sunt indicate pentru persoanele care doresc sa faca primul pas pe piata de capital.

Valoarea totala a tranzactiilor realizate cu toate instrumentele, pe Piata Principala si pe AeRO, s-a ridicat la 1,7 miliarde de lei in ianuarie 2024, in urcare cu 152% fata de aceeasi luna din 2023. Aceasta valoare, raportata la cele 19 sedinte de tranzactionare din prima luna a anului, inseamna o lichiditate medie zilnica de 87 milioane de lei, printre cele mai ridicate valori inregistrate in lunile ianuarie ale ultimilor ani.