Sezonul de vara pe litoralul romanesc, sub semnul norilor

Sezonul de vara pe litoralul romanesc, sub semnul norilor

Nu prea imi mai amintesc o luna iulie atat de lipsita de Soare la Constanta si pe litoral in general… De fapt, chiar si luna iunie a fost in acelasi fel si, daca ne uitam pe prognoza, lucrurile nu prea pare sa se imbunatateasca. Nu stiu inca datele legate de turism in statiuni, dar cu siguranta lucrurile ar fi fost mai bune daca si vremea ar fi fost mai insorita. Cum spuneam, prognoza cred ca a speriat multi turisti: sa te uiti pe website-urile de vreme si sa vezi pe urmatoarele 10 zile aproape zilnic nori cu furtuna si ploaie, nu este prea placut, daca vii pentru mare si plaja…

Turisti si aglomeratie am vazut totusi cand am fost prin Eforie Nord in special, dar si spre Vama Veche… si banuiesc ca si in Mamaia, Costinesti, Neptun, adica mai peste tot. In Constanta in sine se vede de asemenea ceva aglomeratie prin autobuzele turistice etajate, in rest nu as spune ca e mare vibratie. Cred ca din pacate multi turisti ajung sa se bucure de mall-uri, TV, plimbari, jocuri online gratuite pe mobil si alte asemenea, mai putin de plaja si mare.

Pana la urma, sa fiu sincer, in Constanta lucrurile nu au stat foarte prost din punct de vedere al ploilor. Adica a plouat putin, chiar foarte putin. Insa norii au fost mai mereu pe cer, iar amenintarea din prognoze una foarte neplacuta. Chiar si eu am evitat sa merg la plaja in ultima perioada, ca era oricand posibilitatea de ploaie plus nori si vant… adica nu prea placut cand iesi din apa, mai ales daca esti cu cei mici. In afara Constantei, unde sunt si cei mai multi turisti, a plouat insa mai mult. Saptamana trecuta chiar am trecut prin cateva statiuni si in zona Tuzla – Eforie Sud – Eforie Nord – Agigea ploua cu galeata plus grindina! O vreme groaznica pentru turism la Marea Neagra. In aceeasi zi in care pe acolo era potop, in orasul Constanta nu a plouat chiar deloc 🙂 Doar a fost innorat, cu “sanse mari de ploaie”.

Chiar sunt curios cum vor arata cifrele in turism la final de sezon. Astazi este 26 iulie si, uitandu-ma pe site-urile de meteo, in continuare vremea pare sa fie amenintatoare la mare… aproape zilnic sanse mai de ploaie si furtuna! Cum sa-ti mai planifici sesiuni de plaja?! Distractia este pusa astfel sub semnul intrebarii, cel putin distractia de zi, caci in cea de noapte nu prea conteaza ploaia – si ma refer aici mai degraba la cluburile din Mamaia, caci prin Vama Veche mult sunt in aer liber, deci…

Inceputul lui august ar putea fi tot sub semnul norilor, asa cum a fost cam toata luna iulie si o mare parte din iunie. Asta in conditiile in care verile sunt de obicei secetoase pe litoralul romanesc al Marii Negre! Ramane de vazut cum va fi august sau daca vom avea cumva o luna septembrie calda, cu soare, un gen de vara prelungita… Pacat insa ca atunci cei mai multi dintre noi ne intoarcem la munca mai intensa, dupa perioada de concedii.