Roaming de date – accesul la internet in strainatate a ramas foarte scump, desi telefonia este ieftina in UE

Ce avantaje percep romanii de la intrarea in Uniunea Europeana: cel mai usor se “vad” partea cu calatoriile si partea cu munca, desi la ambele inca suntem oarecum “cetateni europeni de mana a doua”. Legat direct de aceste avantaje este si costul apelurilor telefonice (si SMS-uri) in roaming. In ultimii ani, gratie Uniunii Europene, roamingul de voce a devenit din lux, un chilipir. Vorbitul in Uniunea Europeana, in roaming, se taxeaza la tarife nu cu mult peste tarifele locale din tara de domiciliu. Mai exista si pachete si promotii ale operatorilor, deci este chiar accesibil – asa cum ar trebui sa fie.

Intr-o lume in care Google, YouTube, Yahoo si Facebook sunt “la ordinea zilei”, traficul de date nu mai poate fi o problema ignorata, nu mai este un serviciu de nisa, adresat doar anumitor consumator care pot plati pentru lux.

Uniunea Europeana urmeaza sa reglementeze roaming-ul din nou, se vorbeste chiar de posibilitatea ca roamingul sa fie tratat ca un serviciu separat de telefonia mobila, astfel incat un utilizator sa poata avea servicii de roaming de la un alt operator decat cel pe care il foloseste local in mod obisnuit.
Conectarea la internet in roaming va fi, speram, un subiect de interes. Pana atunci, wireless-ul ramane singura varianta in calatorii, daca intrati online mai mult decat pentru a citi cateva e-mailuri… altfel, zeci de euro platiti, chiar sute, pentru un serviciu pe care un localnic plateste cativa euro… Evident, mai puteti cumpara o cartela pre-paid locala, dar uneori este mai greu sa faci asta intr-o tara straina.