Vizite la stomatolog, editia 2013

Aveam un dinte cu problema pe care l-am tot amanat, caci nu mi-era deloc atractiva o vizita la medicul dentist. “Luna viitoare” parea mereu cel mai bun moment, mai ales ca “luna aceasta” aveam mereu multa treaba si multe alte prioritati. Dintele functiona, nu ma deranja… nu ii puteam face deloc spatiu dedicat in programul meu.

Merg la dentist macar o data pe an, insa o fac in principal pentru detartraj plus periaj profesional si un control de rutina. Un gen de vizita in service, revizia periodica, sa ma asigur ca nu apar probleme noi. Am o dantura destul de buna, foarte rar am avut probleme si scopul meu este sa nu ajung la probleme noi. Spunea un personaj dintr-un film ca este “alergic la moarte in chinuri”, asa spun si eu ca sunt alergic la durere si interventii sangeroase… 🙂 Asadar, incerc sa previn, ca sa nu trebuiasca sa tratez.

cabinet dentarSi totusi, inevitabilul s-a produs, dintele afectat (de fapt o plomba mai veche) s-a fragmentat, astfel incat m-am trezit privindu-mi o bucata de dinte dintr-o postura pe care nu o doream deloc… evident, asta a determinat ca nevoia de a ajunge la dentist sa devina o prioritate, deci m-am programat si am pasit timid la un consult…  doctorul mi-a sesizat teama si a speculat asta prin glume – terapia perfecta pentru mine, caci daca medicul imi ridiculizeaza temerile, sunt mai relaxat. E bine sa te poti amuza de propriile slabiciuni 🙂 In plus, stiu ca daca medicii privesc interventia drept una banala, pot sa nu-mi fac griji.

Prima vizita nu a fost insa atat de buna precum speram, caci am aflat ca o alta bucatica a dintelui trebuie scoasa… o extractie! In mintea mea, asta era deja agresiune. Sub anestezie locala, am avut insa surpriza sa nu simt nimic in cele cateva secunde cat a durat “interventia”. Au urmat alte vizite in care s-a pregatit terenul pentru o coroana dentara din ceramica, despre care am aflat ca ar trebui sa ma tina mult si bine, atat timp cat nu sparg nuci folosindu-mi gura 🙂 In fine, rezultatul a fost perfect – dintele meu nou arata ca unul natural, in ceea ce priveste culoarea si forma. M-am acomodat perfect cu implantul, iar in ceea ce priveste durerea, daca privesc in urma, a fost minima.

Clinicile moderne te fac sa privesti lucrurile mai relaxat: stai pe canapea in asteptare, te uiti la televizor sau iti verifici emailurile pe telefon; ai la dispozitie un “ospatar” (asistenta) care apasa pe butonul pentru reumplerea paharului cu apa de fiecare data cand ii ceri; primesti servetele si “negociezi” cu medicul dentist cum si cand vor fi interventiile; asculti muzica ambientala; esti tratat cu blandete, ba chiar socializezi putin, deci constati ca medicul este 100% uman si nu vreun terminator sangeros; durerea este minima sau chiar inexistenta, caci tehnicile si instrumentele sunt moderne; rezultatul este perfect, medicina actuala reuseste sa faca ceea ce in trecut numai natura putea. Concluzia: chiar si fricosi ca mine pot fi satisfacuti dupa contactul cu medicina moderna, cel putin in cabinete private.

2 Comments

  1. Elena

    Unii vor sa mearga la stomatolog si abia asteapta sa scape de probleme, dar… probleme cu banii intre timp

Comments are closed