In oras sau langa oras – avantaje si dezavantaje

Cei care doresc sa-si cumpere o locuinta au in prezent doua mari posibilitati: un apartament in oras sau un apartament ori casa / vila in afara orasului. Daca ne referim la orase mari precum Bucuresti, a cumpara o proprietate in localitatile din imprejurimi echivaleaza intr-un fel cu a locui la periferia orasului. Altfel spus, orasul se tot extinde, iar daca locuiesti in Bragadiru sau in Popesti Leordeni, practic tot in Bucuresti stai, este aproape ca si cum ai avea domiciliul in cartiere gen Colentina, Aparatorii Patriei, Rahova – Alexandriei.

case vile in sud bucurestiMulte vile si apartamente care sunt de vanzare la marginea orasului Bucuresti apartin, din punct de vedere legal, de localitatile invecinate. Insa, practic, sunt in Bucuresti, caci orasul a inaintat si tot inainteaza. Poti sa iti cumperi un apartament in zona fostei platforme IMGB si ai acces rapid la statia de metrou Dimitrie Leonida. Iesi din casa si in cateva minute de mers pe jos esti la metrou, apoi in 15 – 20 de minute ajungi la Piata Unirii, in centrul orasului. Partea cea mai buna este ca platesti extrem de putin pentru un apartament nou in aceasta zona din sudul Bucurestiului. Cu aproximativ 30.000 de euro sau chiar mai putin, iti poti cumpara un apartament cu 2 camere. Cu acesti bani, la doar o statie de metrou mai spre oras (pe la Aparatorii Patriei) gasesti cu greu o garsoniera mica intr-un bloc din anii `80, deci care are deja peste 30 de ani vechime.

Tranzactiile cu apartamente, case si vile la marginea oraselor au crescut puternic, caci aceste locuinte se incadreaza perfect si in conditiile creditelor Prima Casa. Dezvoltatorii construiesc ieftin, profitand de terenul la pret mic, dar si de conditiile generale de piata. Toata lumea castiga, multe persoane cumparand astfel de apartamente, case si vile chiar in sens speculativ, sperand sa le vanda mai scump sau sa le inchirieze. Poti gasi aici o multime de oferte tentante. Daca vrei un business intr-o zona in dezvoltare, poti incerca si ofertele de spatii comerciale.

Avantaje sunt multe in a locui in afara orasului (de fapt la marginea sa), sa trecem pe lista si dezavantajele (caci nimic nu este perfect). Daca iti cumperi o proprietate intr-o zona periferica, de cele mai multe ori trebuie sa fii pregatit sa stai o perioada de timp intr-o arie aflata in transformare: constructii, noroaie, utilaje grele, zgomot. Traim in Romania, deci daca in mijlocul orasului sunt strazi pline de gropi, evident ca in afara sa situatia este mult mai urata. Dar sunt si exceptii, in plus autoritatile locale sunt interesate in unele zone sa atraga cat mai multi locuitori care ulterior vor plati impozite an de an.

Daca stai intr-o zona mai indepartata de oras si nu ai acces la metrou, trebuie sa fie sa ai masina, fie sa accepti sa mergi cu maxi taxi ori autobuze daca exista, in conditii destul de neprietenoase. Ai mai putine variante din care poti alege si in materie de gradinitie, scoli, farmacii, magazine etc. Trebuie sa privesti in ansamblu si sa te gandesti care sunt avantajele care cantaresc mai mult in situatia ta, adica ce este mai bine pentru tine. O asemenea alegere o faci in general pentru timp indelungat, deci nu merita sa te grabesti in a lua o decizie.