Incep planurile pentru afacerile de pe litoral, sezonul 2015

Daca perioada octombrie – ianuarie a fost de “odihna”, apropierea primaverii incepe sa activeze din nou interesul pentru business pe litoral. Evident, in februarie – martie este vorba doar despre planuri, cautari, oferte. Locurile bune se inchiriaza din timp, iar cei ce vor sa demareze afaceri mai ample au nevoie chiar si de cateva luni pentru a pune totul la punct. Tinand cont ca in Romania orice intreprinzator se loveste si de birocratie consistenta, totul dureaza mult, foarte mult.

Cele mai multe IMM-uri care au afaceri sezoniere pe litoral inregistreaza activitate si in restul anului, in alte localitati din judetul Constanta (in special in Constanta si Mangalia). Exista si multe firme din Bucuresti sau chiar din alte orase mai indepartate care, pe timp de vara, se bazeaza si pe business-ul de la malul Marii Negre.

foto restaurant masa aranjata maxigelImediat ce vine primavara, statiunile de pe litoral devin iarasi de interes, chiar daca in mod real nu prea se vede miscare. Apar insa anunturile de inchirieri in ziare si pe site-urile web, iar cei interesati incep discutiile pentru identificarea celor mai bune deal-uri. Apoi, cel tarziu in aprilie – mai (in functie si de amploarea business-ului), incep amenajarile “la locul faptei”. Cele mai multe mici afaceri sunt in domeniile de retail si HoReCa – mici magazine, fast-food-uri, restaurante, baruri, cafenele, cofetarii, patiserii, terase etc. Exista tranzactii si pe segmentul de cazare: unele unitati sunt inchiriate pe perioada estivala.

Furnizorii de echipamente HoReCa si FMCG isi indreapta si ei atentia spre judetul Constanta, caci multe companii sunt in cautare de produse noi si second-hand. Exista in zona magazine specializate, dar si agenti de vanzari ai diverselor firme din domeniu. Cei interesati pot gasi preturi bune si pe internet, in magazine precum maxigel.ro, indiferent daca vor cauta cuptoare pentru pizza sau covrigi, linii de autoservire, frigidere sau lazi frigorifice. Toate produsele profesionale, desi costa mai mult decat cele pentru uz casnic, au avantajul de a avea un randament mai bun pe termen lung.