Centrala termica pe gaz – tot mai populara la bloc

Stai la bloc si vecinii isi monteaza centrala termica pe gaz? Sigur o vei face si tu, cel tarziu in anul urmator, pentru ca vei observa ca ai o multime de motive sa renunti la sistemul centralizat. In primul rand, factura vecinilor pentru incalzirea locuintei va scadea considerabil, in timp ce a ta chiar va creste, nici macar nu va ramane la nivelul anterior. In multe cazuri, pierderile din retea se impart la apartamentele conectate, asa ca ai o problema reala daca esti printre putinii care nu si-au montat centrala termica pe gaz.

centralaIn plus, va trebui sa astepti mult timp pentru a avea apa calda, mai ales daca locuiesti la un etaj superior si vecinii de pe coloana au centrala termica. Cunosc un caz de acest gen, o familie care a ramas singura in reteaua centralizata. Pentru a rezolva cat de cat problema, a fost nevoita sa isi instaleze un boiler pentru incalzirea apei. Asadar, vrei, nu vrei, tot trebuie sa te aliniezi cu ceilalti. Nu doresti? Vei plati considerabil pentru alegerea ta. Daca apar avarii la reteaua de incalzire, vei utiliza o aeroterma si, cel mai probabil, vei cotiza puternic la furnizorul de electricitate.

Daca nu iti permiti montarea unei centrale termice, mai bine apelezi la un credit de nevoi personale, la banca sau la un IFN. Desi nimeni nu-si doreste povara unui imprumut, a plati lunar o suma fixa, mica, este de preferat situatiei in care platesti in anumite momente sume mari pentru utilitati. Culmea, nici macar nu ai confortul termic dorit, caci platesti mult, dar primesti la standarde reduse de calitate. Vei consuma o gramada de apa rece, platind insa pentru agentul termic.

Situatia aceasta este perfect valabila in orase precum Constanta, unde costurile pentru incalzirea locuintei pe timp de iarna sunt destul de mari. Statisticile arata ca an de an valuri intregi de familii care stau la bloc isi monteaza centrale termice de apartament, pe masura ce reteaua de gaze se extinde. Desigur, investitia initiala nu este deloc mica (undeva in jur de 2000 de euro), dar amortizarea este rapida, chiar si in 2-3 ani sau in maxim 5, in functie de context. Vezi tot mai multe blocuri “gaurite” pentru a face loc burlanelor speciale exteriore, care trebuie montate atunci cand se aleg centrale termice de apartament.

Centrala termica pe gaz – tot mai populara la bloc