Retro, vintage – putin mai mult stil prin Romania

Chiar daca traim intr-o tara saraca, iar nivelul de cultura si educatie este destul de scazut, parca unele lucruri evolueaza spre bine. Totul se misca incet, dar macar se mai misca. Pasi marunti sunt de preferat in loc de stagnare sau involutie, desi toti ne-am dori salturi uriase pentru a ne putea ridica la standardele dorite pe care le vedem prin “lumea civilizata” atunci cand calatorim.

La TV, in continuare vedem pe posturi de mare audienta tot felul de productii slabe, care spun multe despre nivelul de educatie al publicului din Romania – cel putin marea masa de oameni, care consuma timp uitandu-se la televizor inclusiv in mijlocul zilei. De fapt, de dimineata devreme si pana seara tarziu, gasim la TV emisiuni de joasa speta, cu personaje care intr-o societate normala nu ar trebui niciodata sa devina “vedete de televiziune”. Posturile TV se scuza ca “publicul cere”, astfel ca toate mizeriile curg din belsug inclusiv in prime-time.

Dretroin fericire, vedem si lucruri care se schimba si mai avem speranta. Un plus de stil este important in societate. Vedem asta la nivel urbanistic, acolo unde termopanele de prost-gust incep sa fie mai putine, iar solutiile frumoase, mai bine integrate, incep sa fie preferate. Tot despre stil si integrare se vorbeste si in mediul rural, unde oamenii au inteles ca trebuie sa conserve mai bine valorile pe care le au si ca noul nu trebuie preluat oricum, iar vechiul este extrem de valoros daca este bine gestionat si intretinut.

Retro si vintage incep sa fie termeni apreciati de multi romani, nu doar de cei in etate. Tinerii descopera si preiau acest concept, gestionat acum la nivel de modernitate. Astfel, gasim tot mai multe produse retro in magazine fel de fel, de la imbracaminte, la mobila si decoratiuni. Cu ani in urma, magazinele de antichitati erau niste prezente prafuite prin Centrul Istoric din Bucuresti. Astazi, antichitatile sunt mult mai apreciate si cautate, iar stilul lor este preluat in realizarea unor produse noi, care imbina functionalitatile moderne cu acel caracter si farmec al vremurilor care au trecut. Romania este o tara care, pe langa natura impresionanta, are si o istorie fabuloasa, inclusiv relativ recentul “Micul Paris”. Cu timpul, poate aceste reverberatii din trecut isi vor lasa amprenta mai mult, in mod pozitiv, in lumea noastra de astazi si de maine.