Cumpararea de paturi si canapele – inainte si acum

Pe modelul “then & now”, vedem cat de mult ni s-a schimbat modul de viata atunci cand ne gandim la lucruri simple precum cumparaturile. Inainte, mergeam exclusiv la piata si la mici magazine, astazi mergem mai mult la hipermarketuri si supermarketuri din mari retele, platim cu cardul, ba chiar si prin sistem contactless in unele locuri (adica doar trecand cardul pe langa un dispozitiv, fara sa-l lasam din mana). Lucrurile s-au schimbat si in materie de cumparaturi speciale, de exemplu atunci cand ai nevoie de un pat cu saltea sau de o canapea, fie ea sau nu extensibila.

canapeaImi amintesc, cu vreo 10 ani in urma, cand am avut de cumparat un astfel de pat cu saltea. Eram in Bucuresti in acel moment, tocmai ma mutasem intr-o garsoniera si a trebuit sa umblu prin oras dupa tot mobilierul necesar. Pe internet, in acel moment companiile din domeniu afisau mai mult cataloage generale, destul de departe de ceea ce se gasea cu adevarat in magazine. Preturile erau si ele subiecte tabu, vedeai canapelele si paturile, dar pentru preturi exacte erai invitat tot in magazine. Asta in cazul in care exista un website, caci multe magazine ce nu erau prinse in retele nu aveau nici macar atat…

Acum, pentru ca in viitorul apropiat voi avea nevoie din nou de un pat cu saltea, voi face shopping in cu totul alt mod. Nu stiu daca voi comanda sau nu online, dar cert este ca voi cauta pe internet pe website-urile de specialitate. Si, foarte posibil, voi cumpara chiar online, caci nu ezit deloc sa apelez la e-commerce pentru produse sau servicii, daca gasesc un pret bun si daca ma incanta toate conditiile.

Ca si client persoana fizica, esti chiar mai protejat in comertul online decat in cel offline, pararea mea. Acest lucru se intampla datorita dreptului de returnare pe care doar in e-commerce il ai, stipulat de legislatia din Romania. Multe magazine online chiar iti ofera garantii si privilegii suplimentare, tocmai pentru a-ti castiga increderea. Asadar, motive solide pentru a face shopping online si chiar pentru a face si plata online (nu-mi place sa platesc cash curierului, mai ales daca este vorba de produse scumpe).