Eco si Bio – tot mai prezente in gamele de produse alimentare, si in Romania

Cu vreo 7 ani in urma, am fost in Franta, in Lille, un orasel de care m-am indragostit pe loc si pe care sper sa ajung sa-l revad in anii urmatori. Imi amintesc ca am fost la cumparaturi la hipermarket si am ramas uimit de faptul ca exista un mega-raion de produse Bio – Eco. Gaseai de toate, de la paste si ciocolata, la cereale si chiar produse proaspete – oua, lapte, branza, legume, fructe, mezeluri, sucuri etc. Si asta in conditiile in care, la acea vreme, in Romania erau raritati produsele de acest gen. La momentul respetiv, conceptele de Bio si Eco erau in tara noastra disponibile doar in magazine de tip gourmet, in Bucuresti si alte cateva orase mari. In hipermarketuri, gama de specialitate abia daca ocupa un mic raft, iar produsele oferite erau doar cele cu termen lung de expirare, nici nu se putea vorbi despre produse atat de perisabile.

In ultimii doi ani, piata de retail din Romania a facut un salt imens in domeniul produselor ecologice care sunt certificate. Produse romanesti si straine sunt astazi disponibile in toate hipermarketurile si supermarketurile. Ouale ecologice nu pot lipsi de la raft, iar legumele si fructele bio sunt tot mai des promovate de retaileri. Preturile au tot scazut, astfel ca diferenta dintre produsele bio si cele non-bio devine tot mai rezonabila, in special in categoriile in care exista un consum intens. Aceste alimente nu mai reprezinta un lux, chiar daca sunt mai scumpe. Tot cu multi ani in urma, imi amintesc ca vazusem in Baneasa un magazin Bio unde preturile la legume erau cu adevarat prohibitive – gen 20-30 de lei / kg pentru cartofi, ceapa sau rosii bio…

produs bioEvident, produsele ecologice reprezinta o nisa ingusta de piata, insa important este ca aceasta nisa exista si este vizibila. Consumatorul roman are aceasta posibilitate, daca doreste. Multe persoane incearca sa le ofere macar copiilor produse cu certificare Bio, gandindu-se ca acestia consuma in prezent alimente mult mai putin pure decat in urma cu zeci de ani (foarte adevarat, din pacate…).

Pe internet, in magazine precum maminet.ro, gasesti cel mai usor produse Bio – Eco, astfel ca poti cumpara cereale Bio pentru copii de genul celor de la Milupa, disponibile aici. Magazinele online ofera o multime de produse ecologice – miere, ciocolata, paste fainoase etc. Alimente care necesita depozitare frigorifica sunt comercializate mai degraba local, de exemplu de marile retele de retail care ofera posibilitatea de comanda online pentru clientii din Bucuresti.