Spiritul Sarbatorilor de iarna… A fi sau a nu fi

In filme, luna decembrie pare sa fie o feerie peste tot – pe strazi, in magazine, in case, in sufletul oamenilor. In realitate (cel putin in realitatea romaneasca din mediul urban, din marile orase), atmosfera nu este chiar de poveste in fiecare moment. Personal, ma bucur de venirea Craciunului, este una dintre perioadele mele preferate din an (in ciuda faptului ca nu sunt tocmai amator de frig si de sporturi de iarna). Nu-mi place insa cand vad ca spiritul Sarbatorilor de iarna nu prea se face resimtit in cazul multor persoane…

Cu ce sa incep? Cu aglomeratia. Zi de zi vad oameni suparati si injuraturi in trafic. Conflicte fel de fel. In magazine, de asemenea multi oameni suparati, sensibili peste masura si nemultumiti de orice li se intampla. Rautatea si prostia nu scad in intensitate, din pacate, de Sarbatori (sau cel putin nu atat de mult pe cat mi-as dori). Decat sa ai atitudinea asta la cumparaturi, mai bine stai acasa si comanda online.

craciun livrari magazin onlineDe altfel, comenzile de pe internet sunt o buna alternativa la shoppingul clasic, mai ales in aceasta perioada, inclusiv pentru cei care (ca si mine) doresc sa evite oamenii suparaciosi si vesnic nemultumiti care au iesit sa se aprovizioneze cu “de toate” pentru Craciun, de parca pana acum n-au mai mancat si acum vor sa faca ravagii. Este de inteles si abundenta de reclame TV la medicamente pentru digestie, in conditiile in care la raioanele de carne este atat de mare aglomeratia… Bine ca sunt putin mai vegan de felul meu 🙂 Magazine online precum ShopiDoki sunt mereu o varianta de luat in calcul pentru cumparaturi, mai ales daca esti o persoana ocupata.

De Sarbatori, multi oameni actioneaza parca tehnic. Au liste de cadouri si sunt si stresati de asta. De parca a cumpara casete cadou cu spuma de ras si alte produse de aici inseamna atat de mult. De fapt, dincolo de daruri, ar trebui sa fie mult mai mult…

O alta nemultumire pe care o am se refera la cetele de colindatori “traditionali”, barbatii care vin cu tobe, ursi, capre si nu mai stiu ce animale si care pur si simplu fac o galagie infernala. Din punctul meu de vedere, este doar poluare fonica si cersetorie. Am vazut insa intr-o seara 4 oameni costumati in Mos Craciun, plimbandu-se pe strada si cantand la trompete o melodie internationala de Craciun. Asta chiar m-a luminat si mi s-a parut de basm. Frumos cu adevarat.