Ce gust are iarba si de ce Kerrygold este cel mai… verde si totusi auriu unt

iarbaCe gust are iarba? Gust proaspat, natural, fraged si consistent, cu siguranta mai bun decat fanul. Si poti spune asta fara sa gusti neaparat, ci doar privind firele de iarba de un verde intens, care te duc cu gandul la natura pura, libera, autentica. Nu sunt tocmai un consumator de iarba 🙂 insa as spune ca sunt amator de orice “verzituri” – fel de fel de salate, ceapa verde, praz, usturoi verde, germeni din diverse plante (disponibili mai nou in hipermarketuri), spanac… ba chiar am incercat sa fac si sucuri din astfel de plante verzi pline de… viata.

Pentru ca asta este si marele castig atunci cand mancam ceva verde si proaspat: toate substantele nutritive sunt active, in cel mai miraculos mod. Asadar, oricand o planta verde este de preferat uneia in varianta uscata. Folositi probabil cimbru, rozmarin, busuioc… sunt bune in variantele uscate, disponibile “la plic” in magazine, dar nu se compara cu variantele verzi, proaspete, de preferat daca aveti aceste plante in ghiveci si culegeti frunze pe care le consumati imediat sau le folositi atunci in mancare.

Ei bine, sa ne gandim si la vacile care se hranesc fie cu iarba, fie cu fan (un gen de iarba uscata sa zicem). Ce credeti ca prefera? Iarba verde si proaspata, cu siguranta. Iar asta se simte si in lapte, caci atunci cand consumam lapte evident ca preluam cele bune si cele rele din alimentatia animalului. Si este bine sa fie vorba doar de cele bune 🙂

unt-dulceAm aflat recent despre untul Kerrygold, facut din lapte provenit de la vaci irlandeze, crescute liber, care pasc iarba verde pana la 11 luni pe an! Si asta in conditiile in care in Romania (si in majoritatea tarilor) vacile se hranesc cu iarba cam 7 luni pe an, iar restul de 5 luni cu fan. Cand cumparam un sortiment oarecare de unt din magazin, nici macar nu stim de unde provine laptele (marile corporatii cumpara de unde este mai ieftin)… Cu atat mai putin ne putem gandi la o calitate deosebita a laptelui… Ceea ce, dupa cum va spuneam, nu este cazul produselor Keryygold. Termenul international pentru perioada lunga de hranire numai cu iarba este “grass fed”. Am tras cu ochiul si pe website-ul lor international si am aflat ca exista si alte tipuri de branzeturi sub aceasta marca, toate respectand valorile brandului. Abia astept sa le vad si in magazinele din Romania, dar sa ne delectam mai intai cu untul Kerrygold. Il puteti gasi spre exemplu in Auchan.

vaci irlanda mare

Nu uitati ca suntem ceea ce mancam, in sensul ca “cele bune” sau, dupa caz, “cele rele” sunt combustibil pentru noile noastre celule si, din punct de vedere stiintific, aceasta relatie este perfect valida. Cu cat ne hranim mai sanatos, mai natural, cu atat suntem mai sanatosi, “mai capabili” de a face lucrurile pe care ni le dorim. Asadar, vrei sa fii frumos si destept? Ai grija ce mananci 🙂 O spun cu spirit de gluma, dar medical vorbind, este cam pe bune…

kerrygold unt 1In cazul Kerrygold, totul porneste cu iarba cea verde. De ce asa verde si de ce Irlanda? Totul se explica daca privim cifrele: in Irlanda, doua treimi din suprafata de pamant este folosita in agricultura, iar 80% din terenurile agricole sunt utilizate pentru a creste iarba verde (pasuni). Wow! Pentru ca ploua in mod regulat, solul irlandez este irigat in mod natural si niciodata stresat de lipsa de apa. Drept rezultat: cele mai fericite vaci din lume 🙂 Si mai departe in lant, fermieri responsabili si… unt de cea mai buna calitate, in ambalajele Kerrygold. De la vaci fericite nu poti avea decat lapte bun si unt “fericit” sa se intinda pe painte pentru tine 😉

vaci irlandaDe pe website-ul Kerrygold am ma aflat ceva interesant: Irlanda este producatorul de lapte cu cea mai buna eficienta din Uniunea Europeana in ceea ce priveste producerea de carbon (adica poluare cat mai putina generata de aceasta activitate economica; adica omul in armonie cu natura). Cinci milioane de tone de lapte sunt produse in Irlanda in fiecare an. De pe pajistile verzi in frigiderul tau, iata povestea Kerrygold. V-am convins? Pe mine unul m-am convins sa cumpar 🙂 Puteti sa vizitati si https://www.facebook.com/KerrygoldRomania . Putem spune ca acest unt Kerrygold este cel mai “verde”unt? Putem, am demonstrat mai sus. Si totusi, este si cel mai auriu, gratie unui pigment transmis tot din iarba.

Cand ma gandesc la unt, ma gandesc la copilarie si la feliile de paine pe care intindeam unt mai intai gadilat cu sare, apoi ca desert stropit cu miere din belsug. Si astazi, untul se combina perfect cu mierea in bucataria noastra, dar este ingredient de baza si la prajituri (niciodata nu folosim margarina). Cand eram copil, untul avea si un nume de alint – “untulete”. Dar simt perfect aroma aceea a untului combinat cu painea prajita… De fiecare data cand imi amintesc astfel de lucruri din copilarie, intreg cadrul este idilic, cu soare, lumina, caldura, dragoste… incredibil de frumos! Acum, copilaria mea este reloaded alaturi de baiatul meu de aproape 6 ani. Si el se bucura de unt cu miere, dar si de briose si de alte bunatati preparate cu unt. Mai nou, cu unt irlandez, de la vacute cu adevarat fericite, care se bucura de iarba verde si traiesc frumos pe pajisti sublime. Si care ne transmit si noua ceva din bucuria lor.

unt 1

19 Comments

  1. Mmmm chiar arata bine fotografia aia cu untul putin topit, gata de intins pe paine proaspata… M-ai facut curioasa, dornica de mers la shopping in hipermarket 😀

    • razvaniancu

      Mie imi plac mai ales pozele cu natura, cu verdele acela fantastic… din pacate chiar ma uitam in Romania, inca de prin iulie s-a cam ars iarba in unele zone din tara, din cauza secetei… deci numai iarba verde n-au mancat vacutele.

  2. Simona

    Irlandezii astia cum le fac ei bine pe toate… Frumos sa traiesti acolo… ne consolam macar cu whiskey, cidru, bere Guiness si unt Kerrygold, nu? 🙂

    • razvaniancu

      Dom`le, se cam pricep, ce mai. Pe my to do list tocmai am adaugat Irlanda. Sper sa ajung acolo la un moment dat…

    • Cristi Toader

      Am vazut ca multa lume care a fost in Irlanda spune ca ar fi vrut sa ramana acolo, asa frumos si linistit este.

      • razvaniancu

        Frumos si natural e si prin Romania, si prin alte parti… Adevarul este ca sunt atat de multe locuri fantastice pe lumea asta. Eu cunosc tot mai multe locuri in care mi-ar placea sa traiesc si totusi cunosc atat de putin…

  3. Andra Goran

    Interesant, n-am auzit de acest unt. Am cautat acum online si chiar vad ca este recunoscut si in SUA! O sa-l caut si eu in magazin. M-ai convins :))

    • razvaniancu

      Nici eu n-am auzit pana de curand, cred ca este destul de recent intrat pe piata din Ro. Intr-adevar, este cunoscut international, pana si in SUA. Pe merit zic 😉

      Ma bucur ca te-am convins.

      • Alina Dumitrescu

        Vedeti in Mega Image. Sau emag daca va este mai la indemana.

        • razvaniancu

          Multumesc, cu prima ocazie in care ajung la Mega voi verifica!

  4. Alina P.

    Chiar am incercat acest unt recent, l-am vazut la raft!!! Este foarte bun si acum ca am citit cele scrise de tine sunt foarte happy de alegerea mea :)))

    • razvaniancu

      Ma bucur sa fiu de ajutor 🙂 Pofta buna in continuare!

  5. razvaniancu

    Sper sa se gaseasca in cat mai multe magazine in viitor. De exemplu in Cora nu l-am gasit si mi-ar placea sa fie si acolo.

  6. Alina Dumitrescu

    Am vazut unt si chiar si alte branzeturi Kerrygold la emag, prin Mega Image. Deci inteleg ca le putem gasi si prin magazinele fizice Mega Image, cel putin in cele mai mari. A mai cumparat cineva de aici?

    • razvaniancu

      Voi verifica si in Mega Image si Carrefour. La Cora nu stiu daca nu au deloc sau am avut eu ghinion sa nu gasesc. In Auchan exista. Ma voi uita si de sortimentele de branza, caci pe emag vad ca exista! Super.

  7. Daria Popa

    Iarba sigur are gust bun, altfel nu ar fi mancare pentru atat de multe animale. Noi mancam iarba si direct, si indirect. Dar avem nevoie si de verde direct, chiar daca ne place si auriu, si in alte culori.

    • razvaniancu

      De verde avem nevoie, avem insa de toate culorile. Fructe si legume aurii exista, dar merge sa includem si untul 🙂

  8. Cristi Toader

    Normal ca in lapte precum si bune si rele, din pacate putini oameni isi dau seama cat de important este sa avem mare grija la ce mancam! Sigur ca untul de 2-3 lei este tot unt, dar… nu este la fel.

    • razvaniancu

      Eu chiar ma minunez cand vad unele alimente atat de ieftine… mai ales in privinta carnii, dar deviez discutia. Oricum, nu alegeti nici doar dupa pret. Informati-va atent si alegeti cu mare grija!

Comments are closed