Nu uitati de cei 2% in 2017 – donatia care nu va costa nimic

Daca ati avut anul trecut (in 2016) venituri inregistrate legal in Romania (salarii si diverse alte tipuri de venituri), nu uitati ca puteti face o fapta buna fara costuri acum, in 2017, insa numai pana la data de 25 mai! Mai exact, depuneti declaratia 230 sau / si, dupa caz, declaratia 200, mentionand in rubrica special dedicata datele unui ONG caruia doriti ca statul roman sa ii redirectioneze 2% din impozitul pe care l-ati platit (sau pe care urmeaza sa-l platiti, in functie de situatie).

Trebuie sa subliniez ca declaratia 230 se depune optional de catre persoanele care au avut anul trecut venituri din salarii. De ce sa faceti acest mic efort birocratic? Pentru a-i “spune” Fiscului sa trimita 2% din impozit (platit deja, retinut la angajator) catre o fundatie sau asociatie.

Daca in 2016 ati inregistrat venituri din diverse activitati independente, atunci in mod obligatoriu trebuie sa completati si sa depuneti formularul 200 la ANAF, pentru a nu primi amenda / penalitati. Iata doar cateva situatii in care se aplica aceasta obligativitate: venituri din inchirierea proprietatilor, venituri din jocuri de noroc online, venituri din tranzactii cu actiuni listate pe bursa. In ultimele doua cazuri, depuneti declaratia 200 chiar si daca ati inregistrat pierderi, conform legislatiei existente.

antet declaratie 200Daca tot trebuie sa depuneti declaratia 200, nu uitati sa completati si datele unui ONG caruia sa ii redirectionati astfel 2% din impozit. Eu va recomand Fundatia Refresh si puteti descarca aici declaratia 200 deja completata cu datele acestui ONG pe care personal l-am sprijinit de cate ori am avut ocazia, in calitate de voluntar.

Acum, daca este necesar, sa spun si de ce este important sa donati cei 2%: din cei foarte multi bani care ajung la statul roman, este de preferat ca macar aceasta bucatica sa se intoarca spre societate prin prisma ONG-urilor; acestea au dovedit mereu ca sunt administratori mai buni decat statul roman, reusind adesea sa faca lucruri gigantice cu “bani marunti”. Pana la urma, si a oferi unor copii saraci niste alimente sau rechizite este tot un lucru “gigantic”, caci sprijinul pentru viata si educatie are o importanta majora in societate, pentru noi toti.