Alles Walzer – balurile vieneze, traditia care aduce Vienei 128 milioane euro / an – tinuta pretentioasa si carnati de la chioscuri stradale

Desi nu sunt un (mare) dansator, imi doresc sa ajung in urmatorii ani la un bal vienez autentic. Nu stiam insa ca sunt atat de multe baluri in Viena… peste 450 de baluri sunt organizate in fiecare an in capitala Austriei! In acest an, se estimeaza ca 500.000 de persoane vor participa la balurile din Viena, ceea ce este impresionant. Suma totala cheltuita de participanti este in jur de 128 de milioane de euro – aici intra biletele de intrare, mancarea si bautura, dar si alte servicii, de la taxi-ul cu care se vine la bal si pana la banii pentru rizerie/coafor/cosmetica, costurile pentru imbracaminte, pantofi, accesorii, cursuri de dans.

Wiener Opernball

Balul Operei, care va avea loc în 2014 pe 27 februarie, este cel mai cunoscut si mai mediatizat bal. Balul Filarmonicii, ce se desfăsoară la Musikverein, este deschis de celebra Orchestră Filarmonică din Viena. Mai exista Balul bomboanelor, Balul Cafegiilor, Balul Cofetarilor, Balul Juristilor, Balul Ofiterilor, Balul Florilor, Balul Economiei Vieneze, Balul Doctorilor sau cel al Universitatii Tehnice din Viena.

Tinuta de bal este standard: doamnele – rochii lungi sau port austriac de sărbătoare, iar domnii – smoking sau frac (white tie, mai ales la Balul Operei). Balurile incep cu defilarea si dansul debutantilor, urmat de invitatia Alles Walzer. Se pare ca vienezii mai au o traditie, mai recenta, care sprijina si ea economia: dupa bal, merg sa manance o supa gulas la unul dintre localurile din apropiere (care se deschid special cand se termina balurile) sau aleg un carnat vienez la chiscurile din zona. Interesanta alaturare, nu-i asa? Baluri sofisticate urmate de carnati savurati pe strada, in fata unui chiosc, pe o tavita de carton. Viena are farmecul ei.

Balul Operei_copyright_Michael Poehn_Wiener Staatsoper

Noi ce traditii am putea initia, care sa aduca turisti si infuzii de capital? Ce traditii isi poate face Bucurestiul? In afara de Festivalul George Enescu, nu are mare lucru… avem si noi un bal in stil vienez, dar este mai mult o sarbatoare a austriecilor expati de prin Romania (o sarbatoare a Austriei in Bucuresti, deci beneficii de marketing tot pentru Austria).