Venele defensive – lupta pentru analize medicale

In ultimii ani mi-am propus sa imi verific sanatatea mai des, deci cam o data pe an sa imi fac analize medicale. Desigur, actiunea in sine nu imi face deloc placere, ba chiar imi este destul de antipatica, dar ratiunea are castig de cauza: trebuie facute analize o data pe an, iar perioada de primavara este foarte indicata; dupa iarna, si corpul nostru are nevoie de o revizie.

Analizele de sange le-am facut in diverse locuri, uneori in Bucuresti, alteori in Constanta, la diverse centre de recoltare. Mereu insa ma lovesc de aceeasi problema: venele mele se lasa greu intepate, de parca ar avea personalitate proprie; se simt agresate si intra in defensiva. Cand ma asez pe scaun si incepe asistenta sa ma pipaie in cautare de locul bun de intepat, venele mele se ascund, se fac mici, mici, greu de identificat si de intepat.

Mereu este acelasi scenariu care ma amuza si pe de o parte ma relaxeaza: asistenta imi verifica un brat, cauta ce cauta, apoi, dezamagita, imi propune sa incerce la celalalt brat. Si aici se intampla la fel, asa ca in general se revine la bratul initial… am aflat ca nu numai eu am aceasta problema, chiar ma uitam azi, intamplator, la o emisiune TV unde prezentatorul – un tip deloc firav – se plangea de acelasi lucru atunci cand vine vorba de analize medicale.

Chiar si in aceste conditii, totusi procedura se termina cu succes de fiecare data, nu sunt chinuit prea tare, deci se pare ca la centrele profesioniste exista asistente pricepute.

Hilmi clinicaDincolo de analize medicale, si alte genuri de investigatii ar trebui facute din cand in cand, mai ales daca esti femeie – atunci trebuie sa treci macar o data pe an pe la ginecologie, la clinici precum Hilmi. Pana la urma, investigatiile medicale nu dor si te pot scuti de durere in viitor. Pentru ca nu exista in Romania un sistem medical bine pus la punct, chiar daca platim asigurari medicale, adesea trebuie sa mergem la centrele private si sa platim separat. Pacat ca nu este si in sanatate o procedura precum cea din asigurari, unde sa poti directiona spre privat o parte din banii pe care oricum ii plateai la stat. Partea buna este ca, totusi, si in sistemul privat poti folosi asigurarea de la stat, ca un mic discount, in cazuri anumitor proceduri si interventii.

2 Comments

  1. Ioana

    Buna ziua!Tocmai ce m-am intors de la un punct ,renumit,de recoltare sange Suceava ,dar ,din pacate ,asistentele n-au reusit sa-mi gaseasca venele ,au bajbait si intr-o parte si intr-alta ,fara niciun rezultat.Mi s-a facut putin rau ,un fel de atac de panica ,deoarece mi-am dat seama ca aistenta nu prea avea experienta ,i-am fost spus ca am aceasta problema atunci cand mi se recolteaza sange ,si totusi mi-a pus o intrebare care m-a uimit:,,cum de ati ajuns sa aveti asa vene ,poate de la boala ?”….ce sa-i mai spun ? Ma ingrozeste gandul ca maine dimineata trebuie s-o iau de la inceput ! Credeti ca ar fi mai corect daca as cere o asistenta mai experimentata ? No offense,caci ,cu siguranta ,daca va trebui sa-mi arat venele aceleiasi asistente ,voi avea din nou un atac de panica ,iar dumneaei nu va izbuti sa-mi recolteze sange ,si se va creea o situatie stanjenitoare ,atat pentru mine,
    cat si pentru ea.PS:si eu par a fi “doamna de fier” ,dar cand trebuie sa-mi iau sange ma panichez ,si totusi e prima oara cand s-a dat rateu.Oricum m-am mai resemnat, stiind ca …si baietii plang cateodata :))

    • razvaniancu

      Ati reusit in cele din urma? 🙂 Sa ne bucuram totusi ca nu avem probleme medicale mai grave, atat timp cat ne confruntam doar cu asemenea lucruri, nu e rau totusi 🙂

Comments are closed