Laptop refresh – variante de update pentru instrumentul meu de lucru

asus transformerJobul meu este acolo unde se afla si laptopul meu, deci acest dispozitiv este practic un intreg “mobile office” pentru mine. Cu biroul mobil alaturi, este important sa pot calatori fara sa mi se para ca tarasc dupa mine o povara: de ani multi, un laptop mai greu de 1,5 kg este mult prea greu pentru mine. Dupa un Toshiba care mi-a fost cativa ani alaturi, am trecut la Sony Vaio in urma cu 2-3 ani, dar am pastrat diagonala in categoria “sub 13” si masa in categoria “1-1,5 kg” – elementele care nu prea sunt negociabile pentru mine. Evolutia tehnologica ma face sa ma gandesc la un eventual refresh, ca tot aud peste tot de “curatenia de primavara” – azi, pana si medicul meu de familie era in proces de zugravire a cabinetului 🙂

Trebuie sa subliniez ca nu sunt un obsedat de nou si de tehnologie, nu investesc prea mult in IT&C. Cumpar ceea ce imi trebuie, consider IT-ul un set de instrumente care sa ma ajute in diverse activitati. Gadgeturile nu ma fascineaza atat de tare incat sa vreau sa fiu mereu “in trend”…. De exemplu, telefonul mobil nu l-am mai schimbat de vreo 3 ani si, momentan, nu as face-o, caci imi este de ajuns – imi ofera functiile necesare (telefonie, internet, foto) si nu ma simt mai prejos prin faptul ca este “invechit” (modelul nu se mai comercializeaza in Romania, caci a fost inlocuit de noi variante).

Modelele de laptopuri disponibile in prezent in tara noastra, pe categoria de dimensiuni mici (asa cum am spus mai sus), au preturi ce mi se par exagerate – de la 3000-3500 de lei in sus pentru un laptop, in conditiile in care partea de media – divertisment nu ma intereseaza prea mult. Netbook-urile nu le pot include in aria mea de interes – sunt ele mici si usoare, dar nici “creier” prea mult nu au, nu sunt potrivite pentru ceea ce am eu nevoie: un laptop care sa fie “de baza”.

magazinAm ajuns astfel sa fiu atras si de tablete, chiar daca nu sunt mare fan touchscreen. In sine, o tableta nu m-ar satisface, dar o tableta care se transforma in laptop ar fi ceva foarte tentant. Mi-a captat atentia ASUS Transformer Book T100TA-DK003H. Daca o vezi deja aranjata ca laptop, nu ai spune ca este o tableta. Laptop ultraportabil si tableta 2-in-1 de 10.1″ – pare ideal. Se comercializeaza cu Windows 8 si licenta Full Office Home & Student 2013.

ASUS Transformer Book T100TA-DK003H este un device ultraportabil compact care combina caracteristicile de productivitate ale unui laptop cu portabilitatea unei tablete, promit producatorii. Avand doar 1,07 kilograme, pare cu adevarat ultraportabil. M-au impresionat si durata de viata a bateriei de pana la 11 ore si procesorul Intel Atom BayTrail-T  Z3740 Quad-Core, despre care am citit numai lucruri bune. Evident, am consultat si parerile altor cumparatori de pe diverse magazine online, iar feed-back-ul pozitiv este covarsitor.

toshibaUn alt model care imi place este Toshiba Satellite W30DT-A-100, incadrat la categoria laptop-uri. Interesant este ca este exact acelasi tip de dispozitiv ca si modelul ASUS Transformer Book T100, adica tot 2 in 1 – laptop si tableta. Daca ASUS pune accentul pe tableta, Toshiba pune accentul pe laptop. Diferenta de pret este majora – produsul Toshiba costa de 2 ori mai mult decat cel ASUS. Ce ar avea Toshiba mai bun: un plus la diagonala (si asta e bine, caci 13 este ideal pentru un laptop ultraportabil) si performante mai ridicate. Totusi, pretul ii scade din atractivitate…

Mai studiez, caci tocmai pentru ca nu cumpar foarte frecvent tehnologie, trebuie sa fiu foarte convins inainte de a face o achizitie.

A testat cineva un astfel de ultra-portabil transformabil? M-ar ajuta orice impresii.