Masina de paine – mananci mai sanatos cu propria fabrica de paine

Mi s-a intamplat de mai multe ori sa caut chiar prin unele magazine (medii spre mari) paine fara E-uri si sa nu gasesc nici macar o varianta. In micile supermarketuri sau magazine de cartier, asa ceva este cu totul o raritate. Painea fara E-uri nu este neaparat scumpa, dar nu poate fi nici foarte ieftina. Exista mai multe variante pe piata, cele mai cunoscute sunt de la marci precum Savoria sau Vel Pitar, insa mai sunt si alte branduri. Atentie insa, anumite fabrici de paine fac multe sortimente de paine cu E-uri si putine fara, deci trebuie mare atentie la etichete. Preferata mea este Grau Intreg de la Vel Pitar, desi consum mai multe produse, inclusiv de la alte marci.

Daca locuiesti intr-un oras mic (nici nu mai spun de comuna sau sat) sau – paradoxal – daca locuiesti in Bucuresti (sau in alte orase foarte mari) si este greu sa ajungi mereu la un magazin mai mare, oprindu-te in general la micile magazine de cartier (gen Shop & Go), mai bine cumperi o masina de paine si ai acasa propria ta “fabrica”.

Cel mai mare avantaj nu este acela ca ai oricand paine (caci, daca nu locuiesti in pustietate, oricum poti cumpara din apropiere) si nici eventualele economii. Avantajul adevarat al utilizarii unei masini de paine este posibilitatea de a stii mereu exact ce mananci, caci tu pui ingredientele si poti avea exact painea pe care o vrei. Poti face specialitati din faina neagra, faina graham, poti adauga seminte si orice altceva. Gasesti o multime de retete, dar important este sa faci paine sanatoasa, adica fara E-uri si cu ingrediente cat mai bune, de preferat fara faina alba.

Masina de paine munceste pentru tine, in sensul ca framanta si coace. Tot ce trebuie sa faci este sa introduci ingredientele, sa o pornesti sau sa o setezi sa iti faca paine la o anumita ora. Vrei ca dimineata sa te trezesti cu miros de paine proaspata? Painea va fi gata la ora la care iti bei cafeaua. La fel cum ai in casa un blender sau o masina de tocat, tot asa iti poti dota “flota” de electrocasnice mici cu un astfel de aparat. Cat costa? Cateva sute de lei, depinde de marca si de performante. Evident, painea in sine nu este un aliment chiar sanatos, insa poti sa-l faci atat de sanatos cat este posibil. Si mai bine este sa ai acasa un storcator de fructe prin presare. Si nu doar sa-l ai, sa-l utilizezi cat de des posibil, nu doar pentru fructe, ci si pentru legume.

1 Comment

  1. am masina de paine, o folosesc aproape zilnic. in ultimul an, nu stiu daca am mai cumparat 3 paini de la magazin

Comments are closed