Creditele Prima Casa si piata de inchirieri de locuinte

Programul Prima Casa, un succes pe piata de creditare si real estate, este probabil printre putinele idei bune, cu efect puternic pozitiv, pe care le-au avut oamenii politici in ultimii ani. S-a lansat intr-un moment in care criza financiara lovise puternic piata si a stabilizat preturile la vanzarea / cumpararea de locuinte, dar si in zona de chirii. Aceasta a doua parte se simte acum tot mai puternic, pe masura ce economia isi revine, iar romanii au venituri mai mari, precum si mai multa incredere in viitorul apropiat si indepartat. Mai exact, chiriile raman la un nivel rezonabil (chiar devin mai mici), deoarece tot mai multe persoane se califica pentru o achizitie de locuinta prin programul Prima Casa si doresc sa faca un astfel de imprumut, pentru a deveni proprietari.

prima casa creditDin punctul meu de vedere, piata devine echilibrata. Cei ce detin proprietati le pot inchiria in continuare in conditii bune, dar fara a specula cererea prea mare, deci fara a profita nedrept de o situatie sociala. Cei ce au nevoie de o locuinta pe care sa o inchirieze pot sa faca un contract in conditii decente si, daca vor, pot cumpara o locuinta, platind mai intai un avans rezonabil (minim 5% din valoarea proprietatii), iar apoi o rata ce este comparabila cu valoarea unei chirii normale (uneori, chiar mai mica, in special in cazul garsonierelor).

Nu in ultimul rand, chiar si cei ce detin o locuinta mica (sub 50 mp) pot aplica pentru a cumpara o alta locuinta prin Prima Casa, pe care sa o inchirieze si pe care sa o plateasca de fapt prin chiria primita lunar. Se creeaza astfel un sistem de incurajare a investitiilor, a economisirii si a rularii banilor in sistemul bancar. Clientii castiga, bancile castiga, statul castiga – este varianta ideala. Se poate spune ca exista un circuit sanatos in economie.

Creditarea este foarte importanta pentru societate, dar si pentru orice banca ce isi doreste profit pentru actionari. S-a vazut in ultimii ani exemplul Bancii Transilvania, care a surprins pozitiv. In mod neasteptat, banca s-a dezvoltat fara sprijinul unor entitati externe, ajungand in top 3 banci in Romania, castigand permanent cota de piata si inregistrand profit de invidiat. Si asta in conditiile in care banca a acordat un volum mare de finantari pe toate palierele – credite pentru IMM-uri, credite corporate, credite de consum pentru populatie, credite pentru investitii imobiliare (inclusiv Prima Casa), carduri de credit.