Doua cai de a te dezvolta profesional

Cu sau fara BAC, cu sau fara facultate, tinerii de astazi au o multime de posibilitati de a se dezvolta profesional, chiar daca uneori nu prea le vad, asteptand ca totul sa vina de la sine in timp ce pierd vremea pe Facebook, Youtube & alte asemenea. In realitate, pana si acestea ar fi metode de dezvoltare profesionala, daca ar fi utilizate in mod constructiv, cu o oareare strategie. Sa fii blogger sau vloger poate sa fie profitabil, insa putini reusesc cu adevarat sa se sustina financiar dintr-o astfel de activitate – au nevoie de talent personal, de munca, de idei geniale si de mult noroc.

jobburi hipoPe scurt, in orice situatie te-ai afla, practic ai doua cai principale de a te dezvolta profesional – sa-ti construiesti o cariera in mod clasic (facultate, master, internship, joburi in multinationale etc.) sau sa incerci pe cont propriu. Desigur, prima varianta este in general cea mai buna, caci este oarecum sigura, fara riscuri mari. Si iti asigura o viata destul de linistita, macar teoretic. A doua varianta poate fi foarte buna sau foarte proasta – depinde de fiecare caz in parte.

Totusi, din punctul meu de vedere, pot incerca o activitate pe cont propriu chiar si cei care nu au perspective prea mari de cariera si nu poseda un talent personal deosebit. Totul este sa invete ceva, o meserie. Spre exemplu, poti deveni ucenic in sectorul de amenajari si constructii, in cel de reparatii telefoane si computere sau in alte astfel de domenii. Cunosc chiar programatori web care au “furat” meserie si au studiat pe cont propriu, ajungand din “nimic”, specialisti ce lucreaza pe cont propriu si care castiga chiar si mii de euro la un proiect.

Daca esti tanar, sanatos si nu lucrezi, inseamna ca pur si simplu nu vrei, nu cred ca poate exista alta explicatie, cel putin in mediul urban. O idee buna de start in cautare este sa incerci pe site-urile web de recrutare – pe hipo.ro gasesti joburi in Bucuresti, dar si in alte localitati din Romania. Este bine sa incepi cumva, oricum, numai sa incepi, sa intri in campul muncii si sa iti extinzi apoi orizonturile. A sta degeaba este cu siguranta cea mai proasta varianta.