Pregatirea in cariera incepe devreme: o`SCAR, o mare oportunitate pentru tineri – scrisoare catre mine cel din 2001

Salut, Razvan, iti scriu din viitor, sunt Tu cel din 2016, adica de la 15 ani departare (si 15 ani mai batran, din pacate…). Masina timpului nu s-a inventat inca (sa pot sa vin personal sa te vizitez), dar se pare ca s-a inventat posta timpului 🙂 electronica, evident. Incerc sa-mi amintesc emotiile si gandurile pe care le aveai cand ai terminat clasa a VIII-a.

Stiu ca te bucuri ca esti sef de promotie si numele tocmai ti-a fost gravat pe peretele scolii (va ramane peste ani, te asigur), dar greul (si frumosul) vietii de-abia acum incepe. Vei fi tot mai liber si… tot mai responsabil. Scapi de “dadaceala” parintilor, dar trebuie sa fii propriul tau supervizor… ironic, nu-i asa? Ei bine, libertatea si maturitatea vin cu aceasta “capcana”: responsabilitatea, presiunea deciziilor pe care le iei singur pentru tine si care se rasfrang – bine sau rau – tot asupra ta. Cam asa este viata. Dar vei trai o multime de experiente frumoase, care vor face efortul sa merite din plin!

Evient, stiu deja ce decizii vei lua pe plan educational / profesional si, chiar daca poate acum ma gandesc ca ar fi fost interesante si alte variante, lucrurile n-au iesit rau si mi-e teama sa te influentez chiar si in cel mai mic detaliu, sa nu schimb nimic din viitorul tau. Vei merge la liceu si vei descoperi ca unele lucruri sunt asa cum speri, majoritatea nu 🙂 Iar asta inseamna experienta si de aici apar multe decizii utile. Pana la urma, liceul este un antrenament pentru viata, caci si acolo sunt multe surprize, placute si neplacute. Asa este jocul. Nu poti castiga mereu, dar senzatia din momentele in care o faci este super!

Nu uita sa calatoresti prin Europa cat mai mult, de cate ori ai ocazia; sa vezi lumea, sa intelegi mai multe. In multe privinte, Romania va fi peste 15 ani mai aproape de ceea ce vezi acum in tari precum Austria sau Germania, caci de acolo isi va lua modelele si democratia noastra, dar si mediul de afaceri. Comertul modern va prospera, iar branduri de top de acolo vor fi peste 15 ani foarte aproape de tine si de toti romanii.

Trebuie sa muncesti, sa pui accentul pe auto-educatie – sa iei ce iti ofera scolile si sa cauti si partea practica (dar stiu deja ca te gandesti la asta 😉 ). Peste ani, sistemul educational din Romania se va transforma si adapta, iar viitoarele generatii vor avea variante mai simple. Dar sa nu ne plangem, caci mult mai greu le-a fost parintilor si mai ales bunicilor nostri… fiecare generatie incearca sa pregateasca mai mult “confort” pentru generatia viitoare. Asta este evolutia.

Copiii care termina acum, in 2016, clasa a VIII-a, au o perspectiva extrem de tentanta, daca isi doresc sa lucreze in comert, in retailul modern: Scoala Comerciala Austriaca din Romania (o`SCAR) – un program de invatamant profesional dual initiat de Sectia Comerciala a Ambasadei Austriei si dezvoltat impreuna cu sapte companii de renume: BILLA, C&A, Deichmann, Hervis, HUMANIC, kika si Telekom Romania.

oscar meserie

o`SCAR ofera formare profesionala duala – nu doar teoretic, ci si practica, din ce in ce mai intensiva, in companiile de care spuneam mai sus. Dupa 3 ani, esti cu adevarat pregatit in meseria de comerciant-vanzator, iar de aici poti lua startul in cariere fantastice in retail – nu exista limite pana unde poti ajunge. In perioada urmatoare se fac inscrieri pentru cea de-a doua serie a programului. Se acorda chiar si burse lunare (de pana la 400 de lei), iar la final se primeste un certifical profesional recunoscut in Uniunea Europeana (un mic secret: Romania va fi membra UE in curand 😉 ). Cursurile o`SCAR sunt gratuite, iar dincolo de diploma de absolvire, cel mai important este ceea ce STII sa faci, este ca o scurtatura in cariera, ai un avans de… vreo 3 ani.

oscar scoala

Suna tentant o`SCAR, nu-i asa? Poate copilul tau va profita de asta in viitor, daca va dori sa mearga pe aceasta cale (nu intru in detalii pe acest subiect, dar sa zicem ca… te vei uita neasteptat de mult la canale de desene animate peste niste ani 😀 ). Intre timp, iti doresc sa nu uiti ca fiecare clipa trece si nu se mai intoarce, deci in afara de a fi responsabil, este bine sa profiti de toate momentele frumoase si sa le traiesti la cel mai intens nivel.

Numai bine, ani frumosi si… “grasi” (adica umpluti cu tot ceea ce este mai bun)!

Eu (adica Tu), Razvan, din indepartatul 2016 – diferit, dar deloc asa cum arata viitorul in filme 🙂

2 Comments

  1. Alina

    Mi-ar fi placut sa existe o`SCAR si cu vreo 7-8 ani inainte 🙁

Comments are closed