2% catre un ONG – ocazia prin care putem sa fim darnici fara sa ne coste nimic

Cei care in anul 2014 au realizat venituri (fie ele din salarii sau din activitati independente de orice tip, de la inchirieri la investitii pe piata de capital) pot profita de legislatie pentru a face putina caritate. Mai exact, pot alege ca 2% din impozitul pe care oricum l-au platit / il vor plati catre stat sa fie redirectionat catre un ONG. Exista atat de multe fundatii care au nevoie mare de bani pentru a face fapte bune pentru oameni, animale, natura… deci implicit pentru fiecare dintre noi. Unele dintre acestea se bazeaza in mare masura pe donatiile prin aceasta facilitate cu 2%. Partea cea mai frumoasa: nu ne costa nimic! In mod absolut legal, luam de la stat (ceea ce statul a luat de la noi) si dam mai departe unora care chiar vor folosi banii pentru o actiune care schimba vieti.

foto inima in palmeChiar si lucrurile mici conteaza, un copil care a primit intr-o zi o masa calda face lumea mai buna. Nu conteaza ca aveti venituri mici, putin cu putin se face mult. Daca toti romanii ar profita de aceasta facilitate si ar trimite cei 2% catre o fundatie, ar fi o suma enorma care s-ar intoarce 100% in societatea noastra. Aveti impresia ca statul stie foarte bine sa va administreze banii din impozite? Daca nu, cel mai bine nu ratati oportunitatea de a fi un haiduc modern, in conditii absolut legale.

Cum se face? Destul de simplu. Daca (alaturi sau nu de salariu) ai venituri din activitati extra-salariale, descarci online si completezi declaratia 200 (actiune care oricum este obligatorie din punct de vedere legal, trebuie sa o faci pana pe 25 mai), apoi o depui la Directia Finantelor Publice din localitatea de domiciliu (merge si trimisa prin posta, scrisoare recomandata, dar eu as spune ca este mai bine sa rezolvi personal, astfel incat sa fii sigur ca totul se intampla fara probleme). Daca descarci de aici formularul 200, vei observa ca are deja completate datele Fundatiei Refresh. Gasiti detalii despre activitatea lor pe www.fundatia.eu. Din cate am inteles, fac multe fapte bune (chiar mai multe decat sunt prezentate online), bazandu-se in mare parte pe contributiile prin sistemul 2%. Evident, daca doriti sa contribuiti catre un alt ONG, o puteti face. Descarcati formularul 200 model 2015 direct de pe site-ul Anaf, dar nu uitati sa completati si datele fundatiei catre care sa trimiteti suma reprezentand 2% din impozitul pe care oricum il datorati statului.

Daca in 2014 ati avut exclusiv venituri din salarii, depunerea declaratiei 230 este optionala, dar necesara pentru a putea contribui cu cei 2%. Un mare efort? Este adevarat, trebuie sa completati formularul 200 cu datele personale (gasiti instructiuni de completare pe internet), cu datele unui ONG si sa-l depuneti in acelasi fel cum este descris mai sus pentru declaratia 200. Consumati putin timp, in rest chiar nu costa nimic. Pentru ca tot traim intr-o tara cu oameni destul de religiosi (aparent), tin sa spun ca din punctul meu de vedere o fapta buna este mai presus de o rugaciune sau de respectat nu stiu ce obiceiuri de post etc. Fapte, nu vorbe. In principal, faptele schimba lumea. Partea cea mai interesanta este ca orice ONG care are activitate reala in Romania face de fapt fapte bune in si pentru societatea in care traim, deci totul ajunge inapoi la noi atunci cand actionam cumva. Vedem adesea campanii cu donatii prin SMS. Daca acolo costa de la 2 euro in sus, in cazul donatiilor prin facilitatea 2%, donatia nu este conditionata decat de putin interes pentru a face ceva bun.

1 Comment

Comments are closed