Ne face sportul mai frumosi?

In timp ce unii filosofeaza pe marginea fericirii (ce este, cum se traduce, cum se manifesta etc.), altii isi gasesc ocupatie dezbatand despre frumusete. Intrebarile sunt oarecum aceleasi, caci si acest subiect este pana la urma unul profund si complex, pornind de la tipurile de frumusete (fizica, sufleteasca, frumusete intelectuala… si poate mai exista si altele, depinde cum privesti lucrurile) si trecand prin filtrul subiectivitatii. Asadar, ca orice altceva, frumusetea este relativa. Ce este frumos pentru tine nu este neaparat frumos si pentru tine. Si invers. Totusi, societatea in care ne consumam existenta este cunoscuta drept o mare nascatoare de stereotipuri.

Obisnuim sa etichetam totul si, dincolo de drepturile omului si de bunul simt, exista niste “norme” (legi nescrise) ale frumusetii. Abordand doar o parte superficiala, as da un singur exemplu: femeia grasa si frumoasa din Evul Mediu a facut schimb de roluri peste sutele de ani cu femeia fotomodel / femeia “perfecta” / femeia anorexica, cea care a cucerit revistele, ecranele mici si mari… totul. Desigur, in continuare exista preferinte, caci “regulile” pot fi incarcate.

In Amsterdam, in cartierul cu felinare rosii, am vazut numeroase femei la care nici nu ma puteam uita, poate cel mult sa le tin de mana, in niciun caz (nici platit eu de ele) nu as fi “accesat” serviciile lor. Dar iata ca sunt misogin si ma refer numai la frumusetea feminina. Cand frumusetea este in tot si in toate, pana si in barbati (cica). Ramanand la frumusetea aceasta fizica, adica a ambalajelor noastre, am auzit tot mai des vorbindu-se despre sportul care te face sanatos si frumos.

bamboo fitness club bucurestiInteractionez cu tot mai multe persoane nu doar pasionate de sport (ca hobby si ma refer la practicare de sport, nu la uitat la TV 🙂 ), ci care imi arata – voluntar si involuntar – cat de mult bine le aduce sportul. Viata li se schimba, devin mai energici, mai sociabili, mai zambitori, mai sanatosi, cu chef de viata; persoane active cu adevarat. “Pentru o viata sanatoasa, faceti zilnic minim 30 de minute de miscare”; “O minte sanatoasa, intr-un corp sanatos” – doua sintagme pe care le auzim destul de des, de-a dreptul banale.

Dincolo de sanatatea aceasta palpabila (medicala) pe care ti-o aduce sportul, cred ca miscarea are legatura si cu fericirea, si cu implinirea personala, si cu spiritul nostru vital, aproape de natura. Pana la urma, natura umana este strans legala de miscare, daca ne ridicam ochii din laptop / smartphone / tableta / PC / TV si privim putin in urma. Merita sa mergem la centre sportive, ne face sportul mai frumosi? Ne face sa fim bine si sa ne simtim bine, deci implicit sa fim mai frumosi. Zic si eu.