Cu bicicleta la mare – Constanta va avea puncte de inchiriat biciclete ca in Viena plus niste piste pentru biciclisti, posibil din vara 2014

In toamna, Primaria Constanta si Primaria Balcic (Bulgaria) au anuntat ca s-au aliat si au reusit sa acceseze fonduri europene pentru un proiect in beneficiul locuitorilor celor doua orase, plus in beneficiul turistilor. Se pare ca vor fi infiintate puncte speciale, statii pentru preluat/lasat biciclete, in multe locuri prin oras: in Constanta ar trebui sa fie 24 de statii, iar in Balcic 6. La fel ca in Viena (unde un sistem de acest gen, dar super-automatizat, functioneaza de multi ani), vei putea lua o bicicleta dintr-un loc si s-o lasi in alt loc. Bonus: se vor face si piste pentru biciclisti, pe promenada din Mamaia si in zona Parc Tabacarie.

Daca se vor respecta termenele, atunci in luna mai 2014 ar trebui ca proiectul sa fie deja partial operational. Totusi, traim in Romania (respectiv Bulgaria), deci nu suntem foarte increzatori in acest lucru. Un motiv in plus sa fim sceptici: se pare ca la prima licitatie pentru realizarea pistei de biciclete s-a prezentat o singura firma, cu o oferta considerata inacceptabila, astfel ca licitatia a fost reprogramata. Nu stiu daca pana in acest moment s-au rezolvat problemele. Punctele de inchiriat bicicleta ar trebui sa fie prin toata zona centrala, inca de la inceput, din informatiile pe care le-am gasit pe internet. Bicicletele (390 in Constanta, 100 in Balcic) vor fi inchiriate pe baza unui act de identitate si a unei cartele speciale.

amsterdam bicicleteIdeea este foarte buna. Ma mir ca s-au aliat Constanta si Balcic, orase totusi indepartate. Constanta ar fi putut face proiectul cu Mangalia, Balcic ar fi putut face proiectul cu Varna… dar este foarte bine asa cum s-a intamplat. In Constanta imi petrec mult timp, iar Balcic este oraselul meu preferat din Bulgaria, unde de multe ori m-am plimbat cu bicicleta (pe care am inchiriat-o in stil clasic).

Incet-incet, se mai fac lucruri prin Constanta, dar mai este mult pana va fi un oras turistic in adevaratul sens al cuvantului. Adica nu doar un loc unde sa vii vara sa faci plaja. Ma bucur ca reusim sa colaboram mai mult cu vecinii bulgari, caci suntem in aceeasi galeata si avem nevoie de bani europeni. Un proiect comun se desfasoara si la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta, unde se tot lucreaza. Am vazut panouri in micro-rezervatie si se pare ca bulgarii erau sefi de proiect (prin Centrul pentru Protectia Naturii si a Animalelor Dobrich – Bulgaria). La cat de in urma suntem, numai orgoliile ne mai trebuie ca sa stam pe loc cu succes.

Deci… astept sa pedalez si eu prin Constanta, asa cum am facut-o prin Viena. O fi oare posibil?

P.S.: Fotografia de mai sus este din Amsterdam, unde am pedalat se asemenea.

3 Comments

 1. dan

  Si totusi, daca Constanta facea proiectul cu Mangalia atunci nu mai era transfrontalier si avea mai putine sanse de reusita decat in colabarorare cu statul bulgar.

  Speram ca dupa ce se va largi bulevardul Mamaia Nord la 4 benzi sa avem si pista de bicicleta spre Corbu-Vadu-Histria o zona mult mai eco – turistica si mai linistita decat cea din sud.

  Toate peste toate proiectul e bun dar trebuie coroborat cu asfaltarea drumului comunal 4 (DC4) Tuzla-Costinesti-23 August care acum e parte pietruit, parte asfaltat si parte praf la propriu (drum de pamant) si finalizarea podului nou de la Agigea, pentru ca pe DN39 Constanta-Mangalia traficul este infernal, poluare maxima si foarte periculos vara cand este aglomerat, acest drum fiind recunoscut ca fiind unul expres de mare viteza in afara localitatilor.

  Alta miscare desteapta ar fi centre de inchiriere a bicicletelor langa statiile de tren Agigea, Eforie Nord si Sud, Tuzla, Costinesti, 23 August, olimp, Neptun, Mangalia plus automotorul Sageata Albastra care are loc special pentru bicle, pentru ca oricum calea ferata trece EXACT pe langa DC 4.

 2. dan

  A, si mai e ceva, daca nu se face ceva cu cainii vagabonzi, tot degeaba, pentru ca este de ajuns ca un caine sa muste un olandez sau un neamt si nimeni nu mai vine in Romania dinspre litoralul bulgaresc ! Iar caini sunt peste tot la noi pe litoral atat in Mamaia dar sin Costinesti, Olimp, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche. In Bulgaria nu vezi picior da caine dar LA NOI E PLIN.

 3. razvaniancu

  Foarte buna ideea cu puncte de inchiriat biciclete, pe timp de vara, langa statiile de tren din statiuni. Putin probabila insa, caci ar trebui o cooperare Constanta – Mangalia care nu prea exista, desi din punct de vedere politic nu ar trebui sa fie probleme, sunt pe aceeasi lungime de unda (rosie).

  Sageata Albastra nu mai circula de multa vreme pe la mare, dar este pusa pe rute precum Tulcea sau Craiova… nu inteleg de ce.

  Legat de cainii vagabonzi, eu am vazut si in Balcic, dar foarte putini, este adevarat. Nu mai stiu daca in Varna am vazut… Oare bulgarii cum au rezolvat problema aceasta?

Comments are closed