Cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut in calatorii

Daca le numar pe degete, am calatorit in destul de multe tari din Europa. Daca ma uit pe harta, mi se pare ca am calatorit extrem de putin, caci au ramas extrem de multe locuri de vazut!

Chiar si in privinta tarilor, daca ai vizitat un oras (fie el si capitala), nu inseamna ca ai vizitat tot ce era de vazut. Spre exemplu, in Austria, destinatia mea preferata in orice sezon, orase precum Viena, Graz si Salzburg sunt destul de diferite, facand parte din regiuni diferite. Viena este inconjurata de Austria Inferioara, Graz face parte din Styria, iar Salzburg din land-ul cu acelasi nume. O alta regiune care imi place este Tirol, unde iarasi gasesti altceva, desi este tot Austria.

Daca ar trebui sa fac un top, Austria este cu siguranta pe primul loc, ca suma de argumente. Alte destinatii poate mi-au oferit elemente mai senzationale, insa Austria ma face sa ma simt bine de fiecare data cand revin si imi lipseste mereu atunci cand ma intorc in Romania. De altfel, Austria este si tara in care as locui, daca mi-ar permite contextul (familie, munca).

Munchen este si el printre favoritele mele. Din Germania, am mai vazut doar Passau, deci pot spune ca am vazut putin. Am inteles ca si aici exista regiuni foarte diferite, tinand cont si de istoria est-vest. In plus, Frankfurt am inteles ca este modern si corporatist, in aceesi masura in care Munchen este istoric, nobil, conservator.

Pentru locul 3, nu pot sa ma hotarasc intre Praga, capitala Cehiei, Amsterdam, simbolul libertatii in Europa, si Grecia vazuta in ansamblu – pentru ca aici am descoperi mai multe destinatii impresionante, de la Atena si Salonic, la insula Corfu.

Peste 10-20 de ani, in speranta ca voi vedea si alte locuri, probabil ca si alte destinatii ma vor impresiona atat de tare incat sa le includ in “top”. Totusi, cred ca in amintirea unei calatorii cantaresc mult nu doar locurile, ci si contextul si persoanele cu care calatoresti. Spre exemplu, mi-e dor de perspectiva de copil, iar calatoriile copilariei, inclusiv cele cu parintii, vor reprezenta mereu ceva puternic in amintirile pe care le pastrez.

cocktail holidaysVara se apropie si deja ma gandesc la calatorii, incerc sa-mi intuiesc programul astfel incat sa pot profita de early booking si sa economisesc bani pentru a-i cheltuit propriu-zis in calatorie. Agentii de turism precum Cocktail Holidays promoveaza deja destinatiile preferate ale vacantelor viitoare – de la Bulgaria, Cipru, Franta, Grecia si Turcia, la mai excentricele Rusia, Thailanda, Maroc si Iordania.

2 Comments

  1. Elena

    Imi amintesc de podul cu lacate din Graz… sper sa mai ajung acolo. Si in Budapesta am vazut moda cu lacatele de amintire.

  2. razvaniancu

    Lacatele sunt la moda, parca am mai vazut pe undeva prin Europa, nu mai retin exact… e o chestie tare, ar trebui si in Romania.

Comments are closed