Cu bicicleta la birou – se poate si in Romania?

Cu vreo 15 ani in urma, in Romania, sa mergi la birou cu bicicleta parea un gest excentric. In acelasi timp, in Vest, era perfect normal de zeci de ani. Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat si pe la noi, chiar daca infrastructura rutiera adaptata biciclistilor s-a dezvoltat extrem de putin, mai mult de fatada (sa bifeze si primariile niste realizari in spirit european…).

Mersul cu bicicleta in marile orase, in alte locuri decat prin parcuri, poate fi un sport extrem, caci bicicleta este vazuta prea mult drept mijloc de agrement si prea putin mijloc de transport. In consecinta, daca vrei sa folosesti bicicleta pentru a ajunge dintr-un loc in altul, trebuie sa fii pregatit sa treci peste mai multe feluri de obstacole – la propriu si la figurat.

bicicletaDupa cum spuneam, pistele pentru biciclisti sunt o raritate in tara noastra, in Bucuresti existand putine si gandite mai mult pentru hobby. Pentru ca multe dintre ele se afla pe trotuare, ca biciclist trebuie sa ai grija sa eviti pietonii care nu respecta banda de mers, plus eventualele masini parcate. Mai mult decat atat, gropile pot fi si ele obstacole importante, care iti pot aduce vreo cazatura daca nu esti atent – situatie deloc placuta mai ales daca mergi spre birou si eventual esti imbracat mai office. Acolo unde nu exista gropi, pot exista borduri foarte inalte, zone in lucru si chiar gunoaie care iti vor solicita atentia la maxim. Un lucru este cert: mersul cu bicicleta in Romania nu este plictisitor 🙂

bicicleta 2Daca in timpul liber este placut sa mergi incet, sa ocolesti diverse zone si sa iti modifici traseul dupa cum pare mai interesant, atunci cand folosesti bicicleta ca mijloc de transport (fie ca mergi la locul de munca sau in alta parte) nu mai este deloc o incantare sa fii nevoit sa improvizezi. Asa cum mergi cu masina din punctul A in punctul B, tot asa ar trebui sa fie si bicicleta un mijloc de transport sigur, rapid, fara riscuri.

De ce cu bicicleta? Cred ca stie oricine cat de multe beneficii exista in acest mijloc de transport care nu este doar un hobby si in niciun caz nu este doar o jucarie pentru copii: cu bicicleta faci miscare, poti sa-ti pastrezi o conditie fizica foarte buna; bicicleta este un mijloc de transport ecologic, caci nu polueaza; bicicleta este ieftina – nu consuma combustibil, nu are costuri mari la reparatii, nu se platesc taxe si accize.

Cumparata de la magazine online specializate (de exemplu Bikezone.ro), bicicleta poate fi extrem de cool, caci exista modele care te pot face sa te simti in armonie cu modernitatea urbana, chiar daca folosesti un mijloc de transport traditional. Din fericire, traditiile sunt din nou cool si la oras, tot mai multe obiceiuri vechi fiind sterse de praf, reinventate. Mediul urban nu are decat de castigat daca stim sa imbinam placutul cu utilul si sa gandim in perspectiva.

2 Comments

  1. alexa

    sport extrem cu bicicleta in drum spre birou :))

  2. Andreea Barbu

    DA, mai ales daca stai in trafic cu masinile sa le respiri toate noxele :(( Ar fi bine sa fie piste adevarate, cu spatiu sa nu stai la amestec cu masinile

Comments are closed