Culorile si starea de spirit

Sondajele arata ca romanii sunt printre cei mai tristi europeni. O plimbare prin oras sau chiar o vizita prin magazine releva si un alt element, ce poate avea o legatura directa cu tristetea oamenilor: modul in care acestia aleg sa se imbrace. Imbracamintea si incaltamintea romanilor este, in general, in culori reci, non-culori, tonuri sterse: negru, alb, gri, albastru inchis… putini aleg sa se imbrace in culori calde, iar acest lucru nu este deloc intamplator.

In mediul urban, Romania este o tara destul de gri, daca ne uitam la blocuri si case. Reclamele si panourile publicitare au mai adus culoare, dar in multe cazuri acestea nu reusesc sa schimbe starea pe care o transmite peisajul. Noroc cu nevoia de izolare termica a locuintelor, altfel nu cred ca s-ar mai fi ocupat cineva, macar partial, de fatadele blocurilor. Observ locuinte noi care pastreaza insa stilul “gri” – impresie generala rece, culoare putina si detalii seci.

Saracia de culori in imbracaminte si incaltaminte se poate resimti si in multe magazine, unde se vad preferintele romanilor: evident, retailerii ofera ceea ce se cere mai mult. Este adevarat ca exista si haine colorate prin magazine (unele chiar le promoveaza, tocmai pentru a-i face pe clienti sa se simta mai bine si implicit sa cheltuiasca mai mult), dar vanzarile acestora sunt mai reduse. Pe timp de vara, culorile prind viata, dar toamna, primavara si mai ales iarna, culorile sunt rare daca privesti oamenii de pe strada.

pantofi
Incaltamintea nu face exceptie, vezi multe persoane cu pantofi, sandale sau cizme in culori reci si mai ales non-culori. Negrul este elegant, albul este rafinat, dar atunci cand trendul general ne arata ca avem o inclinatie puternica spre aceste alegeri, se pot face legaturi profunde cu detaliile legate de psihologie si comportament. Da, se vede prin haine si incaltaminte ca romanii sunt un popor mai trist decat altele.

pantofi 2

Excesele nu ajuta nici ele – cei care arunca la intamplare toate culorile atunci cand se imbraca evident ca nu reusesc sa gaseasca un echilibru estetic si cromatic. Nu, nu este nici asta o solutie. Nu as interzice nici negrul, nici alte culori si preferinte, fiecare se imbraca asa cum doreste.

Este insa de preferat ca fiecare dintre noi – mai ales barbatii – sa analizam cu mai mare atentie modul in care ne imbracam si ne incaltam, sa cautam sa optam mai des pentru culori care ne pot influenta apoi, in bine, si starea generala. Culorile si lumina ne fac mai fericiti, este dovedit stiintific, nu este o impresie. Macar hainele si pantofii pentru copii abunda in culori vii, chiar daca si aici lucrurile sunt parca prea puternic impartite intre sexe – fetitele cu roz, rosu si mov, baietii cu albastru si verde…