Problemele medicale rezolvate in sistemul public de sanatate – mai degraba o chestiune de noroc

Era o reclama desteapta cu “ce ne ofera statul”. Aflam ca statul in picioare ne ofera varice, iar statul jos ne ofera hemoroizi. Dincolo de gluma, ce ofera statul pacientilor sai ce au contribuit (fara voia lor) in sistemul public de sanatate? Cel mai bine este sa aflam cat mai putin, adica sa avem cat mai putine probleme de sanatate in care sa asteptam rezolvarea din partea sistemului public.

Din ce aud si vad (persoane apropiate, TV, ziare etc.), rezolvarea problemelor medicale in sistemul public de sanatate tine mai degraba de noroc. Depinzi de multe lucruri – de bugetele la momentul respectiv, de spitalul in care nimeresti, de personalul disponibil in acel moment si de dispozitia lor de munca. Din pacate, ghinionul in astfel de momente (destul de posibil) poate insemna chiar moartea, deci intr-o tara civilizata ar fi trebuit sa fie extrem de redus. In Romania, zilnic vedem si auzim probleme ce ne includ in categoria de tara din lumea a treia si deloc in Uniunea Europeana…

sanatateCand avem probleme mici de sanatate, in general platim. Cel mult, copiii mai obtin unele beneficii. Analize gratuite – tot ceea ce putem dori, dar si astea limitate. Inscrierea la gradinita este gratuita? Teoretic, caci analizele si adeverintele costa, chiar daca este aleasa o gradinita de stat. Pentru adulti, totul costa, oficial sau neoficial.

Ai o problema de sanatate? Mai bine mergi in mediul privat, in limita posibilitatilor, in speranta ca vei putea rezolva problema cu adevarat. In probleme de stomatologie spre exemplu, nici nu stiu daca mai exista vreo alternativa la sistemul privat. Chiar si o sarcina costa destul de mult in Romania, caci cei mai multi oameni apeleaza tot la clinicile private pentru investigatii si monitorizare, dorind sa protejeze viata cu adevarat si nu asa cum mimeaza sistemul public de sanatate… ramanand in acelasi domeniu, atunci cand este necesara o colposcopie, cele mai multe paciente tot un mediu privat vor prefera – de fapt, nici aici nu stiu daca au de ales.

Stim cu totii cat de important este sa mergem des la medic, dar stim si faptul ca de fiecare data platim, daca ne facem consultatii si investigatii in mediul privat. Totusi, este bine sa le facem, pentru a preveni situatiile mai grave si pentru a evita pe cat posibil sa ajungem sa depindem de sistemul public de sanatate. Orice probleme ar fi, de la banale veruci si pana la afectiuni mai severe, medicul privat este cel in care avem incredere. Oare cand vom gasi in clinicile si spitalele de stat un mediu la nivel european? Desigur, este greu de realizat asa ceva, caci trebuie nu doar spatii si echipamente, ci si oameni bine platiti, bine pregatiti si foarte bine responsabilizati, care sa isi trateze pacientii inclusiv cu omenie, cu compasiune, cu prietenie. Ma uit uneori la reactiile unor pacienti in seriale TV precum Dr. House si altele… se simt “clienti” cu adevarat, au pretentii. In Romania, esti mic si umil cand pasesti in orice incinta ce tine de stat. Speri sa ai noroc.

1 Comment

  1. Larisa

    Atunci cand sistemul medical de sanatate lasa de dorit, celor afectati nu le ramane decat sa apeleze la ajutorul tratamentelor naturiste. Precizez ca aceste tratamente nu prezinta nici un fel de contraindicatii si sunt mai ieftine decat cele clasice. De exemplu eu m-am tratat de hemoroizi cu ajutorul unei plante care este buna pentru majoritatea bolilor https://coada-calului.com/, este vorba despre coada calului. Va doresc multa sanatate.

Comments are closed