De la verde la auriu – cum reuseste Irlanda jocul de culori

Oct 02


Inainte de toate, sa incepem cu un exercitiu: primiti fotografia de mai jos. Nu-i asa ca arata perfect acest cadru natural din Irlanda? Nu-i asa ca va lasa putin sa plutiti cu gandul si sa savurati perfectiunea naturii?

slide-4

Vedem vacute fericite, libere sa se plimbe pe pajisti si sa se rasfete cu cea mai proaspata iarba, de un verde atat de puternic. Asa slide-3-image-2arata cele mai multe “terenuri agricole” din Irlanda, mai exact pasuni. Un sistem perfect, cu o medie de doua vaci la hectar, cu fermieri dedicati, care isi transmit traditiile peste generatii. Un sistem perfect care produce de 10 ori mai multa hrana decat este necesara pentru toata populatia Irlandei. Asadar, mare parte se duce la export si ajunge chiar si la noi, in Romania, in produse precum untul Kerrygold, unt realizat din lapte provenit de la vaci ce se hranesc aproape tot timpul anului cu iarba verde (pana la 11 luni pe an, in comparatie cu sistemul din Romania, in care vacile primesc iarba cam 7 luni pe an, iar in restul de 5 luni se hranesc cu fan). Termenul international pentru perioada lunga de hranire numai cu iarba este “grass fed”.

Priviti si aceste fotografii, care ilustreaza si ele verdele idilic al pasunilor irlandeze: slide-3

vaci

slide-3-image-3

slide-4-image-4

slide-6-image-1

Tot acest cadru natural este inglobat in produsele Kerrygold, disponibile mai nou si in tara noastra. Untul Kerrygold este recunoscut pentru nuanta sa aurie. De ce auriu dintr-un verde atat de intens? “De vina” este un pigment din iarba, care face ca untul sa ajunga de un asemenea auriu, demn de numele sau (Kerrygold).

firstKerrygoldImage-376x227Interesant este ca in momentul in care s-a inceput productia de unt Kerrygold, in 1962, s-a realizat un gen de dezbatere publica (sau brainstorming cum i-am zice acum). S-au primit… cam 60 de sugestii de nume! De la 60 s-a ajuns la o lista scurta de 6 nume: Buttercup, Shannon Gold, Leprechaun, Tub-o-gold, Golden Farm si Kerrygold, desigur. In cele din urma, s-a luat decizia de a se alege numele Kerrygold, iar untul a fost lansat in Marea Britanie.

Abia 11 ani mai tarziu Kerrygold a fost lansat si in Irlanda – interesant, nu-i asa? 2-Kerrygold-UK-Launch-e1447253845209-400x242Insa in ultimele decade, Kerrygold s-a facut remarcat in intreaga Europa si chiar si pe alte continente. Astfel, brandul Kerrygold a ajuns favorit in tari precum Germania (unde denumeste si o strada!) si Grecia si a cucerit pana si pietele din Africa de Sud si Statele Unite ale Americii. Un brand global cu adevarat, se poate spune, de care se pot bucura acum si romanii.

Iata asadar acest special joc de culori, modul in care Irlanda reuseste sa ne ofere Kerrygold, pornind de la verde si ajungand la auriu, demn de o masa regala, la noi acasa, un micdejun perfect sau orice alta mancare din orice moment al zilei. Kerrygold se potriveste perfect cu multe preparate culinare, inclusiv cu deserturile.

untunt-dulce

Pentru cei mai multi dintre noi, untul are o aroma care se potriveste perfect cu… aroma copilariei. Untul ne duce cu gandul la micul dejun alaturi de parinti, de bunici, la untul pe care il topeam pe painea prajita… cel putin la mine asa este. Nu aveam niciodata rabdare sa astept ca untul sa ajunga la temperatura potrivita dupa ce era scos din frigider, asa ca ma foloseam de aceasta combinatie cu painea prajita (pe un gen de tigaie, ca nu exista toaster pe vremea aceea). Acum, Kerrygold poate fi savurat rapid dupa ce este scos din frigider, caci este untul pe care-l poti intinde pe paine la 5 minute dupa ce l-ai lasat la temperatura camerei.

unt 1

Simt ca nu sunt necesare prea multe cuvinte din partea mea. Este de ajuns sa priviti fotografiile si sa intelegeti “magia” culorilor. Va mai propun un exercitiu: gustati untul Kerrygold pe o felie de paine, cu ochii inchisi, si veti gusta toate aceste culori din fotografiile din acest articol.

farmers

slide-1

kerrygold unt 1

10 comments

  1. Paris /

    Frumoasa legatura dintre simturi – vizual si gustativ. Sunt sigur ca si mirosul este fantastic – miroul ierbii, mirosul painii prajite cu unt pe ea…

    • razvaniancu /

      Da, exact! Bine punctat, merci! :)

    • Ala bala portocala /

      Mereu facem legaturi intre simturi, este in natura umana. Frumos spus oricum! Chiar ma face sa-mi amintesc de diverse experiente

  2. Ala bala portocala /

    Frumoasa Irlanda, merita sa mergi acolo intr-o calatorie mai lunga. Si cred ca este bun si untul asta, nu l-am incercat pana acum, de fapt nu l-am vazut la raft.

    • razvaniancu /

      Voi merge sper la un moment dat. Chiar mi-as dori. O sa gust si niste Kerrygold la el acasa :)

      Totusi, mai am niste destinatii de bifat in Europa, ceva mai ieftine, pana sa ajung si in Irlanda. Dar sper sa vina si acea zi. Si sa fie cat mai multe zile pe-acolo.

  3. Daria Popa /

    Parca toata lumea a inceput sa discute despre untul acesta… sa fie oare asa de bun? Promit sa-l incerc!

  4. Cristi Toader /

    Cand vezi pozele astea, chiar ca ai gusta orice aliment provine de acolo. Pana si iarba. Nu mai zic de unt. Mi-ai trezit interesul, n-am incercat Kerrygold dar este si maine o zi.

    • razvaniancu /

      Nu lasa pe maine ce poti face azi… fuga la magazin! Vezi ca exista si non stop-uri, poate ai noroc si gasesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>