Condus de randament la BVB – in ce actiuni as investi in prezent

De-a lungul anilor am interactionat des cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB), deci stiu cat de simplu se poate tranzactiona. Trebuie doar sa ai un cont deschis la unul dintre brokerii parteneri autorizati si cel mai eficient este sa tranzactionezi online. Intr-o secunda cumperi sau vinzi cate actiuni doresti, la orice companie listata. Poti cumpara astfel “bucatele” din companii precum BRD, Banca Transilvania, Transelectrica, Transgaz… despre care cu siguranta ai auzit.

investeste

Crezi ca bursa este doar pentru specialisti sau pentru oamenii foarte bogati? Nu, bursa este pentru oameni. Pentru orice oameni. Poti avea un cont de tranzactionare chiar si cu cateva sute de lei (practic nu exista suma minima), dar ideal este sa ai niste mii sau chiar zeci de mii, pentru a simti si mai bine castigurile. Desigur, exista si riscuri de a pierde bani, deci totul trebuie tratat cu atentie. Bursa nu este un joc de noroc, deci… chiar ai sanse de castig 🙂
bvb
Mai nou, pe langa castigurile directe din tranzactiile tale cu actiuni (si eventual din dividende), poti castiga premii consistente in campania “Condus de randament”, initiata de Bursa de Valori Bucuresti. Intre 15 septembrie si 16 decembrie te poti inregistra in concurs, cu un cont deschis la unul dintre Brokerii Parteneri autorizati sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti. Competitia propriu-zisa este insa intre 17 octombrie 2016 si 17 februarie 2017.

Trebuie sa cumperi actiuni din componenta indicelui BET-XT (cele mai tranzactionate 25 de companii, vedetele Bursei) in valoare de minim 30.000 de lei, suma neta de comisioane (atentie, poti avea de fapt mai putini bani, dar regula este sa ii rulezi, sa faci tranzactii de cumparare de minim suma mentionata anterior; deci, de fapt suma investita depinde de tine, o poti suplimenta pe parcurs etc.). Dupa cele 4 luni de concurs, concurentul care obtine cel mai bun randament castiga nu doar ceea ce a acumulat din valoarea cresterii actiunilor, ci si un premiu constand intr-o masina Dacia Duster Laureate (plus polite de asigurare RCA si Full Casco pentru un an). Nici premiul 2 nu este de ignorat: un voucher de cumparaturi in valoare de 3000 de euro, oferit de eMag. Exista si alte premii – detalii complete pe www.condusderandament.ro.

Daca as cumpara acum actiuni, principalele trei ar fi Banca Transilvania, BRD si SIF Moldova S.A. (SIF2). Sa explic pe rand de ce le-am ales, de ce cred in cresterea cotatiilor acestor actiuni pe termen mediu:

Banca Transilvania (TLV) este pe val, a dovedit in ultimii ani ca are o strategie extrem de buna pe piata. A cumparat si integrat recent Volksbank, a afisat profituri impresionante, mereu in crestere. Cota sa de piata urca mereu, la fel si toti principalii indicatori. Inca este loc pe piata, iar Banca Transilvania tocmai a beneficiat de un rebranding si a afirmat in numeroase randuri ca este interesata sa mai cumpere banci locale. La un moment dat, se va intampla din nou. In acelasi timp, Banca Transilvania a fost mereu generoasa cu actionarii, acordandu-le actiuni gratuite sau/si dividende. BT a cumparat adesea actiuni pentru angajati, sustinand de asemenea pretul din piata. Banca Transilvania este favorita fondurilor de investitii si a fondurilor de pensii. Mereu bine tranzactionata, Banca Transilvania are sanse de a aduce randamente foarte bune, cu riscuri minime.

BRD, banca de cam aceeasi dimensiune cu Banca Transilvania, este si ea foarte bine tranzactionata si de asemenea preferata de fondurile mari de investitii si pensii private. BRD a avut momente mai slabe (a inregistrat pierderi), iar acum pare sa isi revina. La fel se poate intampla si cu pretul, care are loc de crestere!

SIF Moldova (SIF2) s-a remarcat prin tranzactiile foarte profitabile realizate in anumite perioade de stres pe pietele financiare. Altfel spus, SIF2 a dovedit ca poate specula “destept” orice situatie. SIF2 are profit bun in acest an si cred ca va atrage atentia investitorilor in viitorul apropiat, caci cotatia este cam “in urma”, raportat la datele financiare si la perspectivele din viitorul apropiat.

11 Comments

 1. Paris

  Eu as merge in special pe Banca Transilvania si Fondul Proprietatea, cele care cred ca vor aduce profit fara emotii si in lunile viitoare si anul viitor. SIF2 detine de fapt multe actiuni la BT, deci e ok si el.

  • razvaniancu

   Exact, am uitat sa spun ca si asta este un motiv pentru a alege SIF Moldova. Sunt fani BT 🙂

 2. Suna bine, cred ca toata lumea ar lua la Banca Transilvania, nu? 🙂

  • razvaniancu

   Da si tocmai acesta ar fi si un argument in plus: cand exista o atractie masiva fata de un emitent, se cam dovedeste ca si pretul creste… este o relatie normala. Dar, dupa cum spuneam, datele vorbesc. Si vorbesc de bine.

 3. Daria Popa

  Este bine ca exista astfel de concursuri, frumoasa strategie de marketing. Au mai avut parca ceva cu bani virtuali… dar asa e cel mai bine. Succes participantilor!

  • razvaniancu

   Da, BVB se misca tot mai bine, strategie de marketing buna, de laudat. Bravo lor! Bursa este pentru oameni, oamenii trebuie sa inteleaga asta, sa intre in contact cat mai des cu bursa.

 4. Daria Popa

  Am uitat sa spun, as participa si eu, dar tocmai ne-am mutat in casa noua si… nu prea este momentul de investitii. La concursul viitor sper sa am cu ce 🙂

  • razvaniancu

   Sa fiti sanatosi in noua casa! Si sa puneti bani sub saltea, dar sa nu-i tineti mult: sa-i depuneti pe bursa si sa-i cresteti 🙂 Ceva ceva folositi si la calatorii, dar grosul sa ramana sa faca pui!

Comments are closed