Reclame Perwoll – produsul care apare miraculos de nicaieri & reclama reciclata de aproape 30 de ani

Filmele bune au parte de remake-uri, de noi actori care joaca aceeasi poveste. Reclamele bune sunt in general cele originale, care surprind prin idee si prin realizare, reclame care aduc ceva nou. Unele branduri au strategii complexe de promovare si investesc mult in realizarea campaniilor publicitare. Exista si cazul Perwoll, un brand Henkel prezent si in Romania, pe piata de detergenti. Cine a vazut o reclama la Perwoll, le-a vazut pe toate. Reclamele lor pun in scena aceeasi poveste de multi ani, dar tot lanseaza reclame noi, in care actori noi joaca aceeasi poveste, cu mici diferente.

perwoll produseAuzim replicile: “Ce frumoasa este, sigur e noua!” si “Ba nu, e spalata cu Perwoll”. Interesanat strategie, reclame care starnesc amuzament tocmai prin faptul ca sunt cam enervante, cu aceasta poveste oarecum naiva, deloc elaborata, numai buna pentru o reclama la detergenti, potrivita pentru pauza de la telenovele sau emisiuni live de dupa-amiaza (gen Teo, Maruta… chestii de pe la Antena 1, Antena Stars si alte asemenea).

Asa buna o fi reclama aceasta, de o tot recicleaza de atatia ani? Era mai simplu sa nu mai faca una noua, insa motivul pentru care tot apar reclame noi este evident: publicul trebuie sa fie atent, sa vada imagini noi, oameni noi… chiar daca acestia spun un lucru vechi. Multe branduri au reclame care duc mult timp aceeasi strategie, insa probabil Perwoll este un campion in acest sens. Povestea merge mai departe, fara sfarsit.

Si nu numai ca au o singura reclama, dar recicleaza mereu si aceeasi scena stupida: cea in care persoana admirata, atunci cand spune ca imbracamintea sa este spalata cu Perwoll, scoate de nicaieri un produs Perwoll – in ultima vreme, sticla de Perwoll. Nu mai conteaza ca persoana admirata este pe podium la o prezentare de moda sau la restaurant sau in alta parte, sticla cu Perwoll apare de nicaieri (din poseta?!), ca in desenele animate, unde personajele fac rost de orice obiecte imediat, doar pentru ca au nevoie de ele. Dar probabil ca li se intampla tuturor femeilor sa aiba dupa ele o sticla de Perwoll atunci cand ies in oras, la restaurant, in club sau la mall, nu-i asa? La fel cum, in reclama la Dero, doamna Magda Catone are mereu la indemana o punga din detergentul ei preferat. Cu privire la aceasta scena stupida a Perwoll-ului din poseta am gasit si aici un comentariu, care vad ca dateaza din 2008! Si cum suntem in 2014, iata o dovada cu reclamele la Perwoll nu s-au schimat de atat de mult timp.

Reclama la Perwoll din Romania, anul 2001:

Dar am sapat si mai departe. Gratie Youtube, am gasit o reclama la Perwoll in limba germana, din anul 1991 (dar am gasit si alte reclame Perwoll din Germania din anii 80). Daca pe la noi prin Romania era in desfasurare operatiunea “magazine goale”, in Occident se facea reclama la Perwoll. Fata de reclamele din ziua de azi, vedem ca atunci Perwoll se concentra inca pe pulovere (asa imi amintesc ca a intrat si pe piata din Romania) si avea detergentul in cutie, sub forma de pulbere. Ceea ce este de-a dreoptul fascinant este ca acea reclama din 1991 (ca si cele din anii 80) seamana izbitor ca scenariu cu reclamele actuale! Culmea, in aceasta reclama, femeia in pulover scoate de nicaieri nu una, ci trei cutii de Perwoll, pe care le ofera cu bunatate tuturor celor care ii fac complimente. Asa da caritate si asa da magie! Propun un numar cu Perwoll si la emisiunea “Romanii au talent”, unde un iluzionist autohton sa scoata sticle de Perwoll din buzunarul de la camasa si sa le ofere juriului.

Inca ceva demn de mentionat: pe site-ul www.perwoll.ro, Perwoll isi prezinta cu mandrie spot-urile TV ce ruleaza in prezent in Romania – pe principiul prezentat mai sus. Pe site-ul www.perwoll.de, spot-urile disponibile nu mai recicleaza aceasta poveste, ci sunt altfel (prezinta pur si simplu capacitatile produsului, fara povestea aceea stupida). Sa intelegem ca piata romaneasca este inca o piata inapoiata, demna de aceste reclame ce promovau produsul in Germania cu vreo 25 de ani in urma?

Reclama la Perwoll din Germania, in prezent:

Iata si o reclama care, desi recicleaza ideea obsesiva a Perwoll, macar ramane in realitate: sticla Perwoll nu mai apare ca prin minune, ci este promovata la patinoar, pe panouri (greu de crezut, dar macar posibil):