Primul pom plantat de mine

Ca tot e “la moda” printre corporatii sa planteze copaci (ceea ce este foarte bine, evident), mi-am dat seama ca nu am plantat niciodata un copac. Se spune ca este printre lucrurile importante pe care sa le faci in viata macar o data, deci am vrut sa bifez si eu pe lista virtuala. Am cumparat un copacel (din hipermarket, ca asa este la oras, cumperi totul din magazin), mai exact un pom, un piersic. Cand l-am ales din magazin, mi se parea imens, caci cu tot cu radacina era mai mare decat mine – avea peste 2 metri inaltime.

L-am ales intentionat sa fie mai inalt si sa para mai solid, in speranta ca va rezista la vant, caini vagabonzi si copii / oameni amatori de stricaciuni. De ce atatea obstacole? Pentru ca, neavand o gradina a mea, l-am plantat in fata blocului… in gradina blocului, adica a tuturor, mai exact a nimanui (pentru ca nimeni nu prea are grija de ea). Nu exista nici gard (cica este ilegal), asa ca se poate intampla orice.

piersici pomAm adus acasa pomul meu cu eticheta si cod de bare, am citit instructiunile (avea si asa ceva, doar garantie ii mai trebuia si era un produs perfect) si am sapat o groapa, apeland si la ajutorul tatalui meu. Ne-am chinuit ceva sa sapam o groapa de cam jumatate de metru (conform instructiunilor), caci pamantul era foarte tasat si plin de pietre si gunoaie (am gasit o gramada de cioburi, chiar si la adancime…). In fine, groapa facuta, trebuia turnata si apa langa pomisor. Pe eticheta scria sa ii pui 10 – 12 litri de apa, dar abia am putut sa turnam 6 litri in total (adica in groapa si pe langa groapa), caci pamantul nu voia sa preia deloc apa… cum spuneam, era extrem de nerarefiat. Din fericire, a doua zi a plouat, deci m-am asigurat ca si-a primit pomul apa atat cat doreste.

Mai departe, astept sa vad cum evolueaza. Are deja muguri (ii avea din magazin), dar pana la piersici banuiesc ca este cale lunga 🙂 Mi-ar placea sa infloreasca si sa aibe macar frunze, banuiesc ca asta ar trebui sa se intample in viitorul apropiat. Pe langa pomii din apropiere (mai sunt niste corcodusi si niste caisi), acum pomul meu mi se pare la grupa mica.

Asa cum am mai scris recent, imi doresc sa petrec mai mult timp in natura si mi-ar placea si o gradina. Poate o sa mai plantez si alti copaci, pana cand o sa pot avea o gradina adevarata, eventual chiar cu legume – rosii, castraveti, ardei. Si flori, multe flori – lalele, trandafiri, gladiole, narcise, zambile. Daca eram in alta parte, as fi vrut si orhidee.