Sezonul bicicletelor

Dupa niste ani in care am “biciclit” destul de rar, anul acesta imi propun sa o fac mai des, cat mai des posibil. Un drum cu bicicleta pentru o scurta sesiune de cumparaturi la un magazin la 1-2 km departare, un drum cu bicicleta pana la piata, pana la posta… ajungi repede si totusi faci miscare. Constanta este momentan in lucru, in mare parte din oras, in special in zona centrala si in cea turistica, dar am fost si pe-acolo cu bicicleta si este chiar interesant, caci mai ai obstacole si trebuie sa improvizezi… deci poate fi o plimbare provocatoare 🙂

bicicletaAs merge mai des cu bicicleta prin parc, din pacate orasul are din ce in ce mai putine spatii de acest gen… rand pe rand, constructiile au inghitit din spatiul verde, astfel ca mari magazine, mall-uri, benzinarii si chiar blocuri sau alte spatii comerciale au diminuat totalul de parcuri din Constanta. Totusi, parcul Tabacarie, de la iesirea din oras spre Mamaia, langa City Park (mall, evident…) este singurul loc din oras unde te mai poti simti… in afara orasului. Atmosfera seamana cu cea din Parcul Herastrau din Bucuresti, iar sa te plimbi cu bicicleta aici este ideal.

De cand a venit primavara, zeci de biciclete sunt mai mereu prin parc, iar in week-end numarul creste semnificativ, probabil ca sunt cateva sute pe parcursul unei zile. Centrul de inchirieri de biciclete din apropiere are si el “vina” sa, dar sunt multe persoane ce vin si cu bicicleta proprie.

Pe langa adultii cu biciclete, copiii cresc semnificativ numarul de roti din parc: biciclete cu roti ajutatoare pentru cei foarte mici, biciclete pentru copii, triciclete si masini de tot felul ii poarta pe juniori pe aleile parcului. In zona se afla si cel mai frumos loc de joaca din Constanta, unde in week-end mii de copii testeaza rezistenta jucariilor, pe diverse grupe de varsta. Locul de joaca este pazit permanent si este deschis doar in timpul zilei, astfel ca, desi public, depaseste orice alt centru privat de divertisment.

Este placut sa vezi ca pedalatul atrage tot mai multe persoane, chiar daca exista putine zone propice acestui sport, chiar daca sunt mereu impedimente pentru a te plimba cu bicicleta asa cum o poti face in tarile mai civilizate. Cei care isi doresc cu adevarat gasesc mereu motive pentru a o face, mai mult decat argumente pentru a renunta. Copii, dar si adulti reusesc sa isi faca timp pentru biciclete, renuntand la laptopuri, tablete si televizoare si alegand natura si sportul adevarat.

Zilele acestea am inteles ca este programat si evenimentul ce promoveaza drumul cu bicicleta din Bucuresti spre mare, cu punct final Navodari. Astfel, iata inca un lucru care ne aminteste ca suntem in plin sezon al bicicletelor, vremea devenind tot mai placuta pentru astfel de activitati in aer liber.

4 Comments

 1. Paris

  E teribil ce e in Constanta, in afara de Tabacarie (si el masacrat oarecum), nu mai exista parc! In Bucuresti mai sunt Tineretului, Cismigiu, Tei si nu numai.

  • razvaniancu

   Tabacarie, ultima frontiera 🙂

 2. Elena

  Si in Bucuresti au existat multe incercari din astea, unele reusite, altele nu… va mai amintiti cu parcul bordei?

  Acum treaba e cu Delta Vacaresti…

  • razvaniancu

   Asa este, totusi in Bucuresti exista ONG-uri cu actiune, exista simt civic… exista Asociatia Salvati Bucurestiul…

Comments are closed