Comertul de la mare

N-am apucat sa ajung in acest sezon, pana acum, in statiuni precum Neptun sau Costinesti, asa cum faceam in alti ani inca de prin mai, dornic sa evit aglomeratia maxima. Am trecut doar prin Mamaia, in vreo doua vizite scurte, indeajuns cat sa vad micile schimbari (in bine, in ceea ce priveste infrastructura). Nu s-au schimbat insa prea multe prin zona Satul de Vacanta, unde manelele, micii si shaorma sunt peste tot.

Comerciantii nu lipsesc nici ei, gasesti usor sa cumperi tot felul de maruntisuri si chiar imbracaminte si incaltaminte. Asa este pe tot litoralul, practic infloreste comertul de la mare, pe timp de vara. Produse pentru toate bugetele, unele sunt interesante, majoritatea sunt ieftine si atat. Sunt totusi si magazine cu brand important care abordeaza comertul de pe litoral, nu doar cele extra low cost.

Oricum, discounturile de varase cauta peste tot, outlet-ul atrage, putini sunt cei care doresc sa cheltuiasca prea mult pe acest segment de produse atunci cand vin in concediu. Insa mici achizitii sunt de interes maxim, incepand cu tricouri ieftine, sepci si costume de baie.

Jucariile sunt si ele foarte cautate, de asemenea lucrurile necesare la plaja – prosoape, crema de plaja, colac si alte gonflabile… Dincolo de accesorii, cosmetice, imbracaminte si incaltaminte, in comertul de la mare isi fac loc cei din industria food & drinks, caci daca doar unii cumpara maruntisuri, toti trebuie sa manance si sa bea 🙂 Industria HoReCa prospera pe timp de vara pe litoral, multi reusind in 2 luni sa obtina profituri considerabile.

Din pacate, cei ce mizeaza doar pe litoral au nevoie de marje foarte mari de castig, iar calitatea produselor si serviciilor oferite lasa mult de dorit. Este de preferat sa alegeti comerciantii (fie ca vorbim de haine, fie ca vorbim de mancare) care au afaceri si in afara litoralului, branduri mai cunoscute ce confera incredere. Daca in privinta mancarii trebuie neaparat ales ceva local, in privinta shoppingului este mai bine sa cumparati din afara statiunilor ceea ce doriti, eventual chiar de pe internet, daca aveti cu voi laptopul sau tableta, caci WiFi gasiti aproape oriunde, chiar si pe plaja.