Am fost o singura data in Craiova, cu ceva ani in urma. Nu am avut timp sa descopar orasul asa cum as fi vrut, insa am explorat cateva zone, mergand mereu pe jos de la hotelul la care am stat – Casa cu Tei – nu doar o unitate turistica rafinata, ci si o constructie cu vechime de un secol, o cladire cu valoare istorica, realizata in stilul Art Nouveau, care m-a ajutat sa ma conectez mai bine cu spiritul orasului. Mi-a placut imbinarea de vechi si nou, modul in care istoria se reflecta in vibratia urbana. Si de aici am ramas cu impresia ca ar merita sa revin in Craiova, sa descoper mai bine aceasta Capitala a Olteniei, care i-a fermecat de-a lungul timpului pe artisti de renume, de la Marin Sorescu la Adrian Paunescu, de la Constantin Brancusi la Maria Tanase sau Tudor Gheorghe. Imi amintesc ca luam pranzul in gradina de la Casa cu Tei, avand in companie un pahar de vin de Dragasani, si ma transpuneam parca in acele vremuri fermecate, in care arta – in toate formele ei de manifestare – atragea respectul tuturor.
Oltenia a “fabricat” multi ambasadori ai culturii romanesti in ansamblu, de care s-au bucurat romani si straini. Arta nu moare, deci bucuria continua pentru noile generatii care descopera cultura din zona. Si pentru ca vibratia sa ajunga cat mai departe, in intreaga Europa si chiar dincolo de ea, Craiova candideaza (impreuna cu regiunea Olteniei) pentru titlul de Capitala Culturala Europeana 2021. In acest context, Craiova doreste sa-si promoveze toate valentele culturale, inclusiv pe cele moderne, iar Casa de Cultura Traian Demetrescu este un promotor al evenimentelor din zona, apeland la new media pentru a propaga mesajele in randul bloggerilor (concurs alaturi de Blogal Initiative) si, implicit, in randul celor interesati de a descoperi ceea ce poate oferi aceasta Craiova culturala.
Aflata mai mereu pe la coada clasamentelor in Uniunea Europeana, Romania are sansa de a se ridica prin turism, iar aici avem natura si cultura – principalele axe pe care ne putem dezvolta strategia in domeniu. Europenii care ne viziteaza si intra in contact cu ceea ce are Romania de oferit ne valideaza in randul tarilor UE cu adevarat si ne ajuta sa avem un brand de tara mai puternic, promovat pe cea mai sigura cale – cea a oamenilor care ne recomanda mai departe. Castigandu-le increderea, avem “agenti” care ne vor aduce noi si noi turisti.
Ce inseamna capitala culturala europeana? Un gen de “stampila” prin care un oras / o regiune isi valideaza virtutile in materie de cultura. Turistilor le este recomandata destinatia in sine, stiu ca acolo vor descoperi ceva deosebit, care merita o vacanta dedicata. Evenimente, festivaluri si multe surprize ii vor incanta pe turistii straini, dar si pe cei romani, in Craiova Capitala Culturala Europeana 2021. Avem experienta Sibiului, care s-a transformat in bine si care a devenit un brand mai puternic in turismul romanesc, dar si in cel international. Craiova are sanse de a creste, in acelasi fel, mai ales pe plan intern, caci orasul este usor accesibil turistilor romani, dar prea putin vizitat in prezent. Un city-break in Craiova ar putea deveni o oferta atractiva pe piata de turism.
“de vazut, de trait, de povestit” – observ un motto pe CraiovaCulturala.ro, website-ul plin de culoare care te indeamna sa descoperi ofertele culturale ale Craiovei. Descoperim aici o multime de evenimente care fac din Craiova un oras mare, foarte mare, din punct de vedere cultural. Mi-ar placea sa ajung la Salonul International de Arta Fotografica a Romaniei, a carui expozitie (cu intrare libera) va fi deschisa la Muzeul Olteniei, in perioada 6 – 24 mai 2015. Mi-au atras atentia si piese de teatru, dar si evenimente cu Filarmonica Oltenia, la Muzeul de Arta. Ce mai are Craiova de oferit? Concerte, expozitii, targuri, conferinte, simpozioane… neasteptat de multe evenimente, pentru toate preferintele – Festivalul International Shakespeare, Festivalul Puppets occupy street, Festivalul-concurs National al Interpretilor Cantecului Popular Romanesc Maria Tanase…
Mi-a atras atentia si Festivalul International de Sound & Slam Poetry, cu recitaluri de poezie sonora si poezie slam, ateliere de improvizatie muzicala, prelegeri pe teme literare, workshopuri – as fi foarte interesat sa ajung la acest eveniment. Sper sa nu ratez nici Divanul Degustatorilor de Film si Arta Culinara, care propune “filme balcanice actuale si de arhiva, filme care au scris istorie, filme premiate si filme care submineaza cliseele şi prejudecatile ce s-au clasicizat, de-a lungul timpului, in legatura cu cinematografia balcanica”. Festivalul este deschis iubitorilor de cinema si bucatarie balcanica – ce combinatie… apetisanta. Asadar, Craiova culturala nu este doar un concept pentru 2021, ci unul la fel de valid si in 2015.
Pingback: Castigatori campanie De vazut, de trait si de povestit despre Craiova Culturala - Blogal Initiative Craiova
Pingback: Jurnal de Craiova - partea a doua. Și mai sunt. - O Pisică Neagră
Pingback: A fost Craiova Blog Meet 9-10 Mai - Daniel Botea