Despre legea antifumat, legea care aduce schimbari importante in societatea romaneasca

De cateva luni, se tot discuta despre legea antifumat, care ar urma sa devina valida din a doua jumatate a lunii martie 2016. Unii o considera drastica (ba chiar ca ar face discriminari si ar afecta drepturile omului), altii se bucura ca vor putea respira aer mai curat si ca vor putea merge in localuri mai des si chiar alaturi de copii. De la bun inceput trebuie sa spun ca fac parte din a doua categorie – abia astept legea antifumat in spatii publice.

fum de tigaraIata cum privesc eu lucrurile: am spus-o de foarte multe ori, respect drepturile si libertatile fiecarui individ. Din punctul meu de vedere, fiecare poate face ce vrea cu viata lui, poate sa-si cheltuiasca banii asa cum vrea, chiar si daca este negativ pentru el insusi. Totusi, nu imi place cand sunt afectat direct de deciziile unora, iar sanatatea mea este pusa in pericol. Am respirat de o multime de ori fum de tigara in baruri, cafenele si chiar cluburi. In alte dati, am avut “privilegiul” de a sta in spatii inguste si neplacute, destinate nefumatorilor. Sau a trebui sa ma asez la “Fumatori” pentru ca nu erau mese libere la nefumatori… Am inspirat fum de tigara si in taxi, si in tren (acum nu mai este legal, dar daca vorbim de CFR multe lucruri nu se respecta…).

Pana de curand, La Pizza Hut in City Park Mall din Constanta, zona destinata nefumatorilor avea vreo 3 – 4 mese si astea puse undeva langa barul de salate si zona de bar & preluare comenzi de la bucatarie. Altfel spus, veneai doar sa mananci pizza, dar te simteai cam aiurea. Pretul pentru a nu fuma pasiv era sa accepti o atmosfera de fast-food. Zilele trecute, am fost in acelasi loc si lucrurile erau cu totul altfel: la intrare se preciza ca acest local este destinat exclusiv nefumatorilor. Si credeti ca era gol? Abia am gasit o masa libera (am asteptat doua minute afara pentru a se elibera una).

Deci, repet, la el acasa fiecare poate face ceea ce doreste. Dar in spatiile publice, prefer ca sanatatea sa primeze. Am prieteni si rude care fumeaza. Pe unele persoane le-am convins sa se lase 🙂 pe altele inca mai incerc. Nu am o problema in a sta la masa cu cineva care fumeaza, este o alegere si pot tolera asta pana la urma, insa hai sa ne gandim ca putina presiune anti-fumat ajuta pe toata lumea, inclusiv pe fumatori (care vor limita numarul de tigari). Si mi-as dori sa am prieteni si rude cu o sanatate mai buna! Am incurajat in trecut inclusiv tigara electronica, despre care am inteles ca ar fi mai putin nociva si care nici nu provoaca aceleasi neplaceri nefumatorilor din apropiere. In continuare mi se pare o varianta moderna, acceptabila.

Legat de drepturile omului, am citit o chestie foarte interesanta: Norvegia, o tara care se stie ca este aproape nebuna in a respecta aceste drepturi (inclusiv la copii – a se vedea cazul care este in prim-plan in media chiar in perioada aceasta), ar putea adopta o lege prin care, in viitor, adultii care implinesc 18 ani sa nu mai poata cumpara tigari. Altfel spus, daca nu te-ai apucat deja de fumat, nici sa nu mai ai acest drept. Si chiar ei motivau ca “fumatul nu poate fi considerat un drept al omului”. Ia uite!

Producatorii de tigari se plangeau recent ca sunt pusi sub presiune si ca ei de fapt sunt cei care tin bugetul tarii intr-o masura foarte mare. Cu doua chestii sunt de acord: 1. Statul ar trebui sa protejeze producatorii de tigari prin combaterea evaziunii (vanzarea de tigari aduse ilegal in tara, o piata enorma). 2. Asa este, exista multe accize si bugetul profita de pe urma fumatorilor. Dar la fel de adevarat este ca societatea romaneasca are multe probleme de sanatate din cauza fumatului, iar bugetele din domeniul medical ajung sa fie si ele consumate in volum mare de fumatori pe care ii ajung din urma problemele determinate de viciul lor…