Bune si rele in lumea actuala

Poluarea devine o problema majora pentru umanitate si implicit pentru planeta. Poate parea incredibil ca o specie poate determina atat de multe probleme mediului sau de viata si iata ca este posibil, omul a dovedit-o in special in ultimele doua sute de ani de “evolutie” accelerata. Traim astazi intr-un mediu din ce in ce mai poluat, care ne afecteaza sanatatea. Ne uitam in urma si ne gandim ca s-au pierdut multe in natura. Ne uitam in viitor si ne temem de ceea ce ne va aduce incalzirea globala pe care, in mare parte, noi o provocam.

Totusi, din punct de vedere al existentei noastre, raportat la trecut, ma gandesc ca traim intr-o perioada ideala. In mare parte fara razboaie, fara foamete, cu un numar limitat de boli, cu acces la comunicare, libertate, medicamente, tehnologie… Spun “in mare parte” pentru ca stiu ca nu este un adevar general valabil, in conditiile in care pe glob exista inca tari precum Coreea de Nord, Siria si multe altele, in special prin Africa si Asia.

Ma uit in urma cu nostalgie la anumite valori care s-au pierdut (de la valori umane de la inceput de secol XX si pana la valorile naturale de care spuneam mai sus), dar nu pot sa nu fiu recunoscator ca traiesc in aceasta lume moderna, fie ea si aceasta Romanie cu multe lipsuri. Tot e infinit mai bun decat ceea ce au avut altii (sau au altii). Sa ne gandim la drepturile pe care le avem astazi si la modul in care putem comunica, la aparenta siguranta din societatea noastra (nimic nu este perfect, dar este mai bine decat oricand).

dinte tratament carieMai mult, sa ne gandim la actul medical modern, la ceea ce pot fi acum spitalele si centrele medicale (si aici ma refer in special la cele private). Sanatatea este in continuare relativa, o chestiune inclusiv de noroc, dar cert este ca s-au facut progrese enorme si multe probleme majore sunt astazi considerate minore. Mai important este ca putem limita (cu unele exceptii) durerea. Spre exemplu, in medicina stomatologica. Desi ma tem mereu de interventiile efectuate de medicul dentist, constientizez ca mediul este mai sigur ca oricand. Ai nevoie de un aparat dentar Bucuresti sau de un implant stomatologic? Oricat de complicata ar fi problema, beneficiezi de ceva la care cu secole in urma nimeni nu spera.

Asadar, am ajuns la un nivel fantastic de evolutie. Problema este ca riscam sa dezechilibram planeta, sa stricam totul. Sper ca multe generatii de acum inainte sa aiba parte de ceea ce avem noi si poate sa fie mai destepte decat noi incat sa actioneze mai responsabil nu doar pentru avansul tehnologic, ci si pentru conservarea naturii (care bate orice tehnologie, orice notiune de stiinta cunoscuta de om).

3 Comments

 1. Andreea

  adevarul este ca tehnologia a evoluat incredibil – putem face acum lucruri care nici in scenariile SF nu existau acum 100 ani

  in schimb, ritmul rapid ne-a facut sa ignoram ce se intampla in afara sferei noastre de actiune, lucrurile cu adevarat importante scapandu-ne de sub control…

 2. Marius

  Eu unul merg cu incredere la stomatolog de fiecare data cand ma supara dantura si in ziua de azi toate cabinetele stomatologice sunt dotate cu aparatura moderna, asa ca nu avem de ce sa ne facem griji.

 3. Relu

  Sanatatea ar trebui sa fie pe primul plan pentru ca este cea mai importanta pentru un om.

Comments are closed