Cine este si cum arata femeia pe bune

lactacydExista Femeia ideala? Aceasta este intrebarea din campania Lactacyd, care pune accentul pe “femeia pe bune” si nu pe cea ideala – care nu conteaza daca exista sau nu. Femeie ideala este greu sa fii (ideala pentru cine?!), insa femeie pe bune – iata un concept la indemana, dar si acesta nu neaparat usor de stapanit. In campania Lactacyd, femeile reale si imperfecte sunt vedete online, pe Facebook, demne sa fie remarcate cu #femeiepebune. Exista si premii diverse, inclusiv reduceri la produsele Lactacyd in farmaciile Sensiblu, precum si pachete de servetele Lactacyd oferite cadou in acelasi lant de farmacii.

campanie

Daca intrebi un barbat cum arata femeia “pe bune”, acesta se va gandi cel mai probabil la portretul femeii sale ideale; poate a gasit-o deja sau poate inca o cauta. Femeia pe bune este insa mai presus de detalii fizice, poate fi imaginata oricum. Ea exista in aproape orice femeie, depinde de aceasta daca o lasa “la vedere”, libera, sa se manifeste, sau daca o ascunde, o cosmetizeaza si o pastreaza in interior.

Fiecare dintre noi – barbat sau femeie – este o suma de elemente genetice, o suma de evenimente si mai ales o suma de decizii personale. Cu exceptia situatiilor nefericite, alegem sa fim intr-un fel, sa reactionam intr-un fel, ne auto-modelam personalitatea, se poate spune ca ne alegem o “nisa”. Sa fii femeie este mai dificil decat sa fii barbat, pentru ca intreaga lume (barbati si femei) are mai multe asteptari de la tine, te judeca mai aspru si mai ales te analizeaza (critic) inclusiv fizic.

Ei bine, femeia este condamnata sa fie frumoasa – dar asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa se incadreze intr-un anumit tipar. Exista insa sintagma “sexul frumos”, deci orice femeie este automat legata social de acest etalon, orice fetita invata “sa fie femeie”, “sa se poarte ca o fata” – rigori sociale prezente si in societatea noastra ultra-moderna. Cam asa stau lucrurile, ceea ce inseamna ca nu-i deloc usor sa fii o femeie, cand exista atat de multe asteptari de la tine. Este greu sa te revolti “ordinii” sociale, dar poti sa fii si rebela, desi cel mai probabil accepti anumite compromisuri (mai ales daca traiesti intr-o societate precum cea romaneasca).

Ajung acum si la “femeia pe bune”. Cine este ea? Poate fi orice femeie, atat timp cat face ceea ce simte, atat timp cat rolul pe care-l joaca (offline si online mai nou) l-a ales ea insasi si atat timp cat acesta i se potriveste perfect – asa cum spuneam, suntem ceea ce suntem, dar si ceea ce alegem sa fim. O femeie pe bune poate sa fie imperfecta in felul sau, dar in acelasi timp poate sa aleaga ceea ce o face sa se simta femeie pe bune. Mai exact, nu as vrea sa cad in capcana unui avangardism exacerbat, nu as vrea sa recomand solutia radicala in care femeia pe bune sa fie aceea care neaparat trebuie sa renunte la cosmetice, machiaj, gene false, par vopsit sau orice alte “efecte speciale”. Femeia pe bune nu inseamna asa ceva. Femeia este “perfecta”, “ideala” si teribil de frumoasa poate si cand se trezeste cu parul valvoi, si cand ii curge rimelul, si cand este imbracata cu “haine de casa” la intamplare; insa nu inseamna ca doar asta o face femeie pe bune, ci este mai mult de atat – partea de rezonanta cu sinele, partea de incredere personala, partea de naturalete interioara.

In viziunea mea, femeia pe bune poate fi machiata sau nemachiata, cu parul vopsit sau nu, cu cicatrici sau operatii estetice. Fiecare este femeie pe bune daca alege sa se simta bine in pielea ei, asa cum doreste. Este la fel de gresit sa iti faci implanturi de silicon pentru ca te obliga cei din jur si sa nu iti faci implanturi de silicon daca asta iti doresti, pentru ca te temi ca vei fi judecata drept o papusa gonflabila. Sa iti asumi decizii si sa te simti bine cu ele, sa ai o personalitate puternica si sa te simti bine cand te uiti in urma – asta inseamna sa fii femeie pe bune. Evident, ai “voie” sa plangi, sa te simti epuizata, sa fii “foarte” imperfecta. Atat timp cat detii controlul si simti ca esti “adevarata”, detalii precum cele de mai sus nici nu conteaza.

Voi cunoasteti femei pe bune? Puteti participa la campania Lactacyd pe Facebook (#femeiepebune), gandindu-va la femeile care va sunt dragi, pe care le admirati, apreciati, iubiti.

4 Comments

 1. Andreea Gavrila

  Ce frumos ai spus-o! M-a bucurat sa citesc articolul tau, m-a pus pe ganduri cu privire la unele chestiuni legate de mine insami… Sa fie bine, sa fie rau? 🙂

  • razvaniancu

   Multumesc, te mai astept! E bine cand ceva te pune pe ganduri, e bine sa si reactionezi cumva mai departe 😉

 2. Chiar este complicat sa fii femeie, caci te judeca mereu nu doar barbatii, ci si femeile! Dar nu ma plang, este si frumos in acelasi timp… Da da, e ideal sa fii pe bune. Frumoasa campanie!

  • razvaniancu

   Mai ales femeile :)) Da, mi-a facut placere sa scriu, m-a provocat campania asta…

Comments are closed