Televizor HD sau Ultra HD – diferente intre televizoare

Televizor HD sau Ultra HD? Acesti termeni se refera la rezolutia nativa a televizorului si auzim adesea referiri la aceste aspecte, mai ales in magazine. Rezolutia reprezinta un factor extrem de important in achizitia unui televizor. Cumparatorii pot gasi un articol extrem de interesant pe Adevarul referitor la importanta rezolutiei televizoarelor. De asemenea, o lista intreaga de caracteristici importante ale televizoarelor poate fi gasita pe TopProduse.ro. In ceea ce priveste diferentierea televizoarelor pe criteriile HD sau Ultra HD, trebuie mai intai de toate definite cele doua caracteristici.

Un televizor HD mai este denumit si 1080p, datorita rezolutiei ecranului de 1920 x 1080. Asta inseamna ca are 1.920 pixeli pe orizontala si 1.080 pixeli pe verticala, astfel incat acesta contine aproximativ 2 milioane de pixeli in total. Pixelii reprezinta elementele de imagine care alcatuiesc imaginea televizorului (la fel ca celulele, pe care nu le vedem cu ochiul liber, dar stim ca exista). Nu sunt specialist in domeniu, dar gasiti usor astfel de informatii pe internet (noroc cu online-ul, ne specializam rapid in orice dorim 🙂 ).

televizorTelevizoarele Ultra High-Definition, denumite si 4K TV, au rezolutii de ecran de 3840 x 2160, care contin 8 milioane de pixeli, de patru ori mai multi pixeli individuali fata de un produs HD. Matricele mai dense de pixeli le fac capabile de o redare mult mai in detaliu a imaginii. Desigur, beneficiile unui televizor UHD sunt ceva mai evidente in variantele produsului de dimensiuni mai mari de ecran. Rezultatul se vede si… se admira!

Asadar, de ce nu alege toata lumea un televizor UHD, am putea sa ne intrebam in mod natural… Unul dintre motive este pretul mult mai mare al produselor UHD. De asemenea, un alt motiv este reprezentat de numarul prea mic de posturi de televiziune care emit Ultra HD (momentan cel putin, caci probabil viitorul ne va rezerva schimbari semnificative). Mai putem lua in calcul si alte elemente: standardele pentru unele caracteristici UHD precum si o paleta mai larga de culori sunt inca in evolutie (azi in curs de dezvoltare, curand in toate magazinele…).

Televizorul HD

Un televizor de inalta definitie, cu rezolutie de 1920×1080, este recomandat pentru cei mai multi cumparatori. Aproape orice astfel de model este un televizor LCD cu iluminare din spate cu LED-uri (deja chiar si modelele entry-level din magazine au la baza tehnologia LED). Tot de pe internet am aflat ca specialistii au constatat ca multi cumparatori nu au reusit sa distinga detaliile suplimentare ale unui televizor UHD la distante normale de vizualizare, doar la cele de dimensiuni foarte mari. In plus, pe langa rezolutie mai sunt ceva caracteristici pe care un TV trebuie sa le indeplineasca pentru a produde acea calitate extraordinara a imaginii pe care ne-o dorim. In concluzie, televizoarele HD “obisnuite” raman o alegere foarte buna pentru cei mai multi consumatori, mai ales datorita pretului unui astfel de produs – in prezent extrem de accesibil.

TV Ultra HD

Datorita ecranului sau de 3840×2160, un televizor UHD (de asemenea, cunoscut ca un televizor 4K) poate afisa mai in detaliu imaginea, comparativ cu un produs HD, atunci cand este redat un continut UHD de inalta calitate. Imaginile apar un pic mai clare, cu linii cursive pe marginile obiectelor, in functie de distanta de vizionare. Saltul de la un produs HD la unul Ultra HD nu este la fel de spectaculos ca trecerea de la definitie standard la HD. Specialistii considera ca in urmatorii ani saltul la tehnologia UHD va fi cu adevarat o experienta uimitoare, pe masura ce inovatiile testate acum vor reveni standard in magazine. Ne asteapta cu siguranta produse fantastice, care ne vor implica extrem de puternic in continutul urmarit pe ecrane.