In 2020, economisim mai bine in lei sau in euro?

In 2020, economisim mai bine in lei sau in euro?

Cand este vorba despre economii, romanii prefera de obicei depozitele bancare, dar cei cu fonduri mai mari si mai ales tinerii sunt atrasi si de instrumente precum obligatiunile sau fondurile de investitii cu diferite grade de risc. Pentru ca vorbim strict de economii, ne vom referi insa la variantele cu risc aproape de zero, adica depozitele bancare.

Cu ochii pe cotatii valutare si mai ales pe prognoze, fiecare dintre noi incearca sa gaseasca raspunsul la intrebarea: “In ce sa economisesc, in euro sau in lei?”. Din punct de vedere al dobanzilor, lucrurile sunt destul de diferite intre lei si euro. Cele mai multe banci ofera dobanzi marisoare la depozitele in lei pe termen lung, chiar si pana la 4 sau 4,5% pentru depozitele pe 2-3 ani. La depozitele pe 12 luni (sau in jurul acestui termen, caci unele banci au lansat depozite pe 13 sau pe 15 luni de exemplu), dobanzile sunt in jur de 3 – 3,5% in cel mai bun caz.

Interesant este ca o banca mare, Banca Transilvania, liderul de piata actual, este printre cele mai generoase banci la capitolul dobanzi la depozite, mergand pana la in jur de 4%. Politica este mult diferita fata de BCR si BRD de exemplu, alte doua banci mari, unde valorile dobanzilor sunt mult mai reduse. Libra Internet Bank, Idea Bank, CEC Bank, Patria Bank sunt de asemenea printre bancile care ofera dobanzi avantajoase la depozite, mai ales pe termen lung.

Un caz aparte este TBI Bank, de departe cea mai generoasa banca la acest capitol, cu mentiunea ca este o filiala a unei banci din Bulgaria (depozitele sunt garantate de o institutie din Bulgaria si nu din Romania). De asemenea, TBI Bank are foarte putine agentii fizice si se bazeaza pe clientii atrasi online, oferind posibilitatea de a lucra cu banca de la distanta.

Concluzia? Depozitele in banci in lei au dobanzi de peste 2% pe termen scurt (1 – 3 luni) si chiar de 3 – 4% pe termene mai lungi. In schimb, la depozitele in euro, cele mai multe banci ofera dobanzi apropiate de zero! Practic, nesemnificative. Atat de nesemnificative, incat daca faci des schimburi valutare sau retrageri, iesi pe minus chiar si dupa un an! Idea Bank are in prezent cele mai mari dobanzi la depozite in euro, in jur de 1%, dar si acolo pe termen mai lung si in anumite conditii.

Uitandu-ne pe bnr-cursvalutar.ro pentru curs valutar euro – leu, dar mai ales pe ceea ce vedem in mass-media si… in jurul nostru atunci cand facem cumparaturi, observam ca moneda nationala a Romaniei are tendinta de a se devaloriza. Astfel, daca facem un depozit in lei, chiar si daca primim 3 – 4 % la final de an, trebuie sa ne asiguram ca nu vom avea un curs valutar care in aceeasi perioada sa creasca mai mult de 3 – 4 %.

In acest moment, cursul este de aprox. 4,76 lei / euro. Daca ar creste cu 3%, ar ajunge la 4,90 lei. Personal, cred ca daca nu apare o criza financiara puternica sau un dezechilibru major cauzat de sectorul politic, la final de 2020 cursul nu va depasi 4,90 lei pentru un euro. Cei mai multi analisti vad cursul valutar euro – leu in 2020 in segmentul 4,80 – 4,90. Asadar, eu as alege depozit in lei si m-as uita mult pe site-uri de curs valutar bnr precum curs-valutarbnr.ro. Totusi, daca aveti in plan sa faceti o achizitie in euro in viitorul apropiat, atunci lucrurile se schimba: ramaneti pe euro, economisiti euro, pentru a evita un schimb valutar la un curs valutar nefavorabil intr-un anumit moment.