Cumpărături responsabile în contextul crizei actuale – recomandări înțelepte

Cumpărături responsabile în contextul crizei actuale – recomandări înțelepte

Oamenii au ajuns să conștientizeze importanța protejării sănătății mai mult decât oricând. Ceea ce părea scenariu de film SF sau mijloace de protecție din îndepărtata Asie (acolo unde au mai fost perioade în care s-au purtat intensiv măștile de față), iată că acum înseamnă elemente din realitatea noastră cotidiană.

Pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jurul nostru, trebuie să acordăm atenție maximă detaliilor, să evităm orice potențială contaminare cu temutul virus SARS-CoV-2, cel ce provoacă acest coșmar denumit Covid-19 sau, în limbaj mai simplu, noul coronavirus. Stând mai mult în casă (dacă nu ne aflăm printre persoanele care lucrează și în această perioadă, de exemplu medici, farmaciști, persoane din retailul cu dominantă alimentară, personal din mediul bancar), implicit consumăm acasă mai multe alimente decât de obicei. Se adaugă și consumabile pentru curățenie, de asemenea poate într-un volum ceva mai mare decât în trecut (mai mulți dezinfectanți etc.).

Așadar, cel puțin la 2-3 zile, este necesar să mergem la cumpărături. Cum să păstrăm acest proces cât mai sigur, fără să ne expunem la riscuri? Cum îți faci cumpărăturile în mod responsabil în această perioadă? Fondatorul BlogalInitiative.ro, Cristian China-Birta, a lansat „Ghidul cumpărătorului în vremurile Corona”, în cadrul inițiativei #AsteaAsaSeFac, prin care îi îndeamnă pe oameni să adopte un comportament responsabil la cumpărături. Aș spune că sunt recomandări foarte înțelepte, le voi prezenta mai jos, nuanțând fiecare idee și adăugând și ceva sfaturi în plus (nu că aș fi eu expert, dar la cât de multe informații am procesat în ultimul timp, cred că pot avea recomandări pertinente).

Infographic

1. Evită transportul public pe distanțe mari și fă-ți cumpărăturile de la magazinul de pe lângă casă.

Mai pe românește, uită de promoții pentru care merită să mergi în cealaltă parte a orașului, uită de “scump dom`le scump, dincolo era mai ieftin”. Pentru câțiva lei în plus, pur și simplu nu merită să îți riști sănătatea. Retailul modern de tip FMCG (adică bunuri de larg consum) este destul de bine dezvoltat acum în România, cel puțin în mediul urban sigur ai mai multe opțiuni chiar la tine în zonă, mergând chiar pe jos (și-așa ne prinde bine puțină mișcare, de nevoie).

2. Nu ieși în public decât dacă chiar trebuie!

În timp de “pace”, mulți dintre noi ne doream să avem mai mult timp pentru a sta acasă, cu cei dragi sau pur și simplu pentru a ne odihni. Iată acum că avem ocazia! Dacă ceva se poate face de la distanță sau dacă nu “arde”, mai bine evită să ieși în public. Dacă trebuie să ieși afară, stai departe de alte persoane, caută drumuri mai puțin populate, evită pur și simplu apropierea.

3. Sunt mulți oameni în magazinul ăla din vecini? Așteaptă liniștit afară, pănă se mai golește, la cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți.

Unele magazine au personal dedicat pentru a gestiona situația traficului în magazin, în sensul că pot spune câți oameni pot intra și câți trebuie să aștepte. Dacă nu există această organizare, mai bine mai aștepți afară să se elibereze. Nu rămâne aproape de ceilalți, păstrează distanța!

4. Când îți alegi produse neambalate, pune-ți neapărat mănușile alea din plastic de la magazin, pe care să nu uiți să le arunci la coș imediat ce termini treaba; așa te ferești de neplăceri și pe tine, și pe alții.

Cel mai bine, alege cât mai multe produse ambalate (știu, poluare, plastic, e de rău, dar facem o excepție acum, în vremurile acestea, urmând să ne luăm revanșa mai târziu…). Când cumpărăm produse neambalate, grijă maximă, mănuși de plastic, totul atent. Mai nou, unele magazine am văzut că nu mai permit de exemplu să alegi tu produsele de panificație, sunt puse deja în pungi. Dacă ai cumpărat legume / fructe, acasă spală-le super bine, mult mai bine decât de obicei.

5. Cumpără doar strictul necesar, magazinele au destulă marfă în depozit și se aprovizionează întruna.

Au spus-o clar reprezentanții lanțurilor de retail: există produse din belșub în stocuri. Poate în unele momente nu vei găsi ceva tocmai pentru că au fost achiziții în neștire pe termen scurt, din cauza panicii exagerate. Însă vei observa că există produse variate, în cantități mari, suficiente. Chiar nu există pericol în acest sens. Cele mai multe magazine au în continuare promoții, reduceri, semn că totul este ok.

6. Dacă poți, evită plata cu bani cash; cardul te expune mai puțin la viruși.

Dacă tot ai card, folosește-l! Sau poți plăti cu telefonul, dacă ai o astfel de aplicație. Este oricum mai comod și mai simplu. Și mai sănătos! Plătește contactless și nici măcar nu atingi ceva.

7. Și când pleci, și când revii acasă, spală-te pe mâini cu apă și săpun, câte cel puțin 20 de secunde.

Ai sau nu ai dezinfectant de mâini, regula sfântă este să te speli foarte bine cu apă și săpun. În multe magazine au apărut dispozitive cu dezinfectant, nu strică să aplici măsuri în plus.

8. Curăță-ți des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ți se poate strecura printre taste și te lasă fără jucărie, ci cu un șervețel antibacterian.

Știți că unele dispozitive din jurul nostru sunt adevărate bombe de bacterii și viruși. Este bine să dezinfectezi regulat telefonul, tableta, laptopul… dar și portofelul, cardurile, aș adăuga.

În plus:

 • În magazin, evită să atingi produse pe care nu le cumperi.
 • Nu intra încălțat când ajungi acasă, lasă un singur spațiu aproape de ușă unde să te încalți / descalți. Și invers, evită să mergi în șosete prin acea zonă.
 • Afară, nu atinge nimic inutil. Poți purta mănuși, poți folosi dezinfectant când intri în contact cu unele suprafețe… Nu atinge fața cu mâinile!
 • Când ai ajuns acasă, hainele ce au intrat în contact cu mediul exterior trebuie să rămână cât mai aproape de ușa de intrare, eventual în zona cuierului. Folosește alte haine pentru a sta în casă, pe pat, pe canapea etc.
 • Nu uita de e-commerce, mai ales pentru produsele nealimentare! Este simplu și eficient să comanzi online și eviți mai bine riscurile de a ieși în public.

Multă sănătate și atitudine înțeleaptă, să trecem cu bine peste această perioadă!

10 Comments

 1. Adrian

  Bune sfaturi! Sper sa le respecte cat mai multi oameni, asa am avea o sansa sa se termine mai rapid acest cosmar!!! :(((

  • razvaniancu

   Se va termina cumva, candva… depinde (si) de noi finalul.

 2. Ana Karenina

  Ar trebui sa fie prezentate si la TV cat mai des, sa vada si cei care nu prea stau pe net

  • razvaniancu

   Este bine ca tot mai multe persoane se implica in propagarea mesajelor. Acum, mai depinde si de modul in care unii dintre noi inteleg sa respecte mesajele cu care interactioneaza.

 3. Andreea Popa

  Razvan, bine ar fi sa existe si mai multe magazine online care chiar sa functioneze… stai o suta de ani sa comanzi prin bringo sau glovo, iar de magazinele online alimentare nici nu mai zic, sunt asaltate… in alte tari oare tot asa sa fie? se vede ca la comert online suntem in urma.

  • razvaniancu

   Multumesc mult 🙂 Este mai mult meritul lui Cristian China-Birta, initiatorul campaniei de comunicare.

   • Faptul ca incerci pe cat se poate sa informezi cat de putin pe cititorii acestui blog este un lucru senzational, gestionarea pandemiei depinde de fiecare dintre noi si da este nevoie sa fim cat mai multi care sa le amintim oamenilor sa se protejeze.

    • razvaniancu

     Multumesc Alex! Asa este, depinde de fiecare dintre noi. Este o situatie pe care nu am mai experimentat-o, demna de scenariu de film… Dar partea buna este ca se poate trece peste si, cu cat suntem mai activi in a respecta masurile de siguranta, cu atat vor fi mai putine persoane care vor avea de suferit.

 4. Iar cand alegeti cumparaturi smart, un sfat ar fi sa alegeti cat mai multe legume, fructe, seminte, nuci, sucuri de fructe naturale, adica produse care ajuta sistemul de imunitate. Nu uitati sa spalati foarte, foarte bine legumele si fructele inainte de consum!

Comments are closed