Trecut, prezent si viitor in lumea televizoarelor

Cand ma gandesc la evolutia televizoarelor, mereu imi amintesc ca am vazut cu 1-2 ani in urma un reportaj pe acest subiect in cadrul caruia un specialist in domeniu estima ca in nu foarte multi ani se va ajunge la momentul in care televizorul va putea fi decupat pur si simplu in magazin, in sensul ca vei alege ce dimensiune sa aiba ecranul. Momentan, aceasta idee inca pare de natura SF, insa daca ne gandim la noile televizoare cu ecrane curbate si la multe alte inovatii tehnologice pe care le observam in domeniu, nimic nu as spune ca pare imposibil, chiar si intr-un orizont apropiat de ani – sa zicem vreo 5.

Principalul semn ca standardele se vor tot schimba puternic in lumea televizoarelor este faptul ca toate modelele se ieftinesc puternic la tot mai putin timp de la aparitie. De fapt, termenul de “ieftin” in materie de televizoare s-a modificat puternic in doar 5 ani.

televizoare ieftine

Acum, un televizor ieftin poate fi gasit pe la 600-800 de lei, si asta cu niste caracteristici gen 80 cm diagonala, HD Ready si desigur LED. In jur de 1000 de lei deja vorbim despre Smart TV, in special in campanii promotionale. Sunt tot mai ieftine atat televizoarele “no name”, cat si cele de la marci de top. Inovatiile sunt “copiate” rapid de concurenta si chiar si in cateva luni de la lansare devin neasteptat de accesibile.

Nu-i asa ca pe vremuri evolutia in materie de TV-uri era mult mai lenta? De la TV alb negru la cel color, CRT, a fost un interval foarte lung. Mai departe, nu mai stiu exact ce inovatii au mai fost marcate, dar pana prin anii 2000 nu se putea vorbi despre o tranzitie adevarata la LCD. Imi amintesc doar ca intre clasicul TV “gros” si foarte greu si actuala generatie LCD a existat si un model de tranzactie, ceva mai “decent” fata de vechiul CRT.

Ceea ce se intampla acum in domeniul televizoarelor s-a intamplat deja (si se intampla mai departe) si in materie de telefonie mobila, acolo unde s-a facut tranzitia catre smartphone-uri. Este insa o mare deosebire: telefoanele mobile au evoluat la Smart in doar 20 de ani, in timp ce televizoarele in aproape un secol.