Cum sa planifici o calatorie cu cheltuiala minima si satisfactie maxima

turism aerotravelDaca nu esti printre putinii privilegiati, atunci inseamna ca perioadele de calatorie sunt destul de rare. Nu pleci mereu in vacanta, de aceea, atunci cand o faci, vrei ca totul sa fie perfect. Internetul este un bun aliat, caci ne ajuta foarte mult sa gasim cele mai bune oferte. Prin abonarea la servicii de tip newsletter si pe Facebook, putem fi la curent cu orice promotii si campanii speciale, actionand rapid si scutind si mai mult din preturi.

O idee buna pentru a economisi este sa calatoresti in extra-sezon, adica sa alegi momentele in care aglomeratia este mai redusa. Implicit, vei beneficia de tarife mai mici. In Romania, majoritatea hotelurilor si pensiunilor practica tarife semnificativ mai mari in perioadele de vacanta ale copiilor si in perioadele cu zile libere legale (de exemplu in jurul zilei de 1 mai sau de Rusalii). Daca timpul iti permite sa pleci in alte perioade decat acestea, sigur preturile vor fi mai mici, vei avea oferte din care sa alegi.

In cazul turismului extern, preturile sunt in general mai mici in perioada februarie – aprilie. In unele cazuri, chiar si de Paste poate fi ieftin sa calatoresti in Vestul Europei, caci occidentalii prefera in general Sarbatorile in familie, asa ca aglomeratia nu este atat de mare precum la noi in tara, la hoteluri si pensiuni din zonele turistice. Poate fi o perioada perfecta de calatorie la Viena sau Amsterdam, unde altfel, in plin sezon, costurile ar fi semnificativ mai mari.

turist aerotravelMarile orase pot fi vizitate oricand, iar biletele de avion rezervate cu indeajuns de mult timp in urma pot insemna economii consistente in bugetul de calatorie. Daca vorbim de zboruri low-cost, in anumite contexte, paradoxal, biletul de avion poate costa mai putin decat drumul pana la aeroport, daca sunteti dintr-un oras din afara Bucurestiului si doriti sa zburati din Otopeni.

Early booking este un concept salvator pentru concediile planificate din timp, dar si last minute poate fi o solutie, daca doriti sa decideti in ultimul moment si daca aveti un orizont deschis al destinatiei de calatorie, alegand dintre ofertele de ultim moment.

Atunci cand rezervati cazarea, puteti consula diverse motoare de cautare de tip agentii de turism (site-uri care grupeaza mii de hoteluri), dar este bine sa verificati apoi si pe site-urile hotelurilor care v-au incantat: in unele cazuri, se poate intampla ca acestea sa deruleze super-oferte doar prin canalele propii de comunicare si rezervare. Mi s-a intamplat asta cand am fost in Graz, cu cativa ani in urma – am rezervat mai ieftin direct pe siteul hotelului, primind bonus si mic dejun tip bufet. In alte cazuri, dimpotriva, pe site-urile agentiilor de turism se pot gasi preturi promotionale mult mai atractive. Daca doriti in mod special sa calatoriti pentru a explora orase (adica daca nu odihna este scopul principal) si daca aveti un buget limitat, o solutie interesanta poate fi alegerea de hosteluri.

O calatorie “smart” implica ore multe de cautare pe internet, planuri amanuntite si studierea diverselor variante. Evitati surprizele neplacute si va raman mai multi bani, deci va puteti prelungi calatoria sau puteti merge intr-o vacanta mult mai curand.