Festivalul Filmului European 2015 – in luna mai, in 5 orase din Romania

Filmele europene, productii in general profunde si cu un farmec aparte, in ciuda (sau poate tocmai datorita) bugetelor mai mici decat cele ale fimelor americane, au un public tot mai numeros. Cei ce descopera filmul european (destul de putin promovat) ajung sa il caute ulterior prin cinematografe, la TV si mai ales pe internet, iar o ocazie precum Festivalul Filmului European este momentul perfect pentru a savura productii “made in Europe”. Filme romanesti, dar si din multe alte tari europene, vor putea fi vizionate in 5 orase din Romania, in luna mai 2015.

Programul celei de a 19-a editii a Festivalului Filmului European este urmatorul:

7-14 mai: Bucuresti
15-17 mai: Craiova
22-24 mai: Tirgu-Mures si Iasi
29-31 mai: Hunedoara

festivalul filmului european 2015

Pentru a vedea concret filmele si locurile si momentele in care ruleaza, puteti accesa website-ul oficial al Festivalului Filmului European, precum si pagina de Facebook a evenimentului.

Filmele europene pun mai putin accentul pe efecte speciale si mai mult pe senzatii, sentimente, ganduri. Filmele europene provoaca, ofera cadre simple din viata reala, insista pe oameni, pe reactii. Fiecare cadru este incarcat, pana si tacerea actorilor in unele secvente. Actiunea este mai putin alerta, dar autentica, profunda, plina de substanta.

Cele mai multe firme europene pe care le-am vazut mi-au lasat o amprenta, o senzatie care persista dupa ce se termina filmul. Sunt productii care te solicita intr-un mod aparte, cu toata aparenta lor linistita, opusa actiunii de Hollywood. Ai creierul implicat, la fel si sufletul, gustand din aromele imaginilor surprinse uneori atat de simplu si domol. Filmele europene nu iti ofera ele totul, ci asteapta si ceva de la tine, vii si tu cu ceva “de acasa” si se obtine reteta perfecta a unui film inteles, savurat, trait cu adevarat. Este valabil mai ales la scurtmetraje, dar nu numai.

Unele dintre cele mai bune filme europene – mai noi si mai putin noi – vin in Romania, alaturi de o parte dintre regizorii si actorii care au un statut diferit de vedetele americane, insa care merita toata atentia celor care iubesc arta cinematografica. Filmul este o arta, nu trebuie sa uitam asta, iar filmul european valideaza cel mai bine statutul artistic al productiilor cinematografice.

autoportretul unei fete cumintiUrmarind programul Festivalului Filmului European, m-au atras filmele romanesti (programate in Bucuresti la CinemaPro) – Acasa la tata, Legaturi bolnavicioase, Nunti, muzici si casete video, Superman, Spiderman sau Batman, Despre oameni si melci, De ce eu?, Aferim! si Autoportretul unei fete cuminti. Pe unele le-am vazut, despre altele am auzit si vreau sa profit de ocazie pentru a le vedea, macar o parte dintre ele. O adevarata “vedeta” a ultimelor luni este Aferim!, film consacrat deja la nivel international, dar imi doresc sa urmaresc si Autoportretul unei fete comunti.

film moldovaDintre filmele internationale, m-a atras “tripla” care vine din Moldova – Colectia de arome, Cadoul si In atas. Productii scurte, de 15, 17 si respectiv 25 de minute, sunt mostre ale cinematografiei de dincolo de Prut, toate avand de fapt si contributie romaneasca. Interesant este ca cei trei regizori, toti nascuti in Republica Moldova, fac parte din generatii diferite, putand oferi astfel viziuni creative diferite. Filmele ruleaza pe 9 mai, ora 15, la Cinema Studio din Bucuresti. Pentru publicul roman, cred ca a vedea filme din tara nu doar vecina, dar cu un ADN atat de apropiat, este o experienta care nu trebuie ratata.

Uitandu-ma la tabloul filmelor de la Festival, constat ca sunt atat de multe titluri atractive, incat as vrea sa le vad pe cele mai multe dintre ele.

1 Comment

Comments are closed