Primavara pe roti – asaltul parcurilor, editia 2014

Pe timp de iarna, au hibernat prin boxe, balcoane, hambare si alte locuri propice conservarii. S-a asezat praful pe ele, caci putini sunt cei care au avut curajul sa le scoata afara pe zapada si viscol. Chiar si in momentele in care iarna a fost mai blanda, vremea a fost indeajuns de rece incat parcurile sa ramana aproape pustii, strabatute rar in cautare de putin are curat, de leagane ori de putina odihna pe banca. Gata, in caz ca nu ati aflat, s-a dat startul oficial la sezonul de… biciclit. Editia 2014 va dura, asa cum este normal, pana prin noiembrie, caci primavara se prelungeste cu vara, iar toamna va fi fortata de cei care nu lasa iarna sa revina atat de usor. Toate bicicletele pot invada parcurile, sarbatorind intoarcerea Soarelui din exil.

Pe langa biciclete, toate rotile sunt acceptate in “club”triciclete, trotinete, masini cu 4 roti pentru copii, skate-uri, role… fiecare cu ce are. Loc este pentru toti, chiar daca parcurile s-au mai ingustat in ultimii ani (urbanul, adica betonul, inghite din natura, putin cate putin…).

bicicleta copiiCei mai entuziasti sunt copiii, care descopera lumea pe roti, trecand de la carucioare la jucarii cu tot mai putine roti. Mai intai cu 3-4, apoi cu 2 plus ajutatoare, apoi la rangul de biciclisti adevarati. Este placut sa vezi si adulti care nu isi reneaga spiritul ludic si nevoia de miscare, echipandu-se corespunzator si petrecand timpul liber prin parc, pe biciclete sau role. Am vazut persoane de toate varstele si asta este frumos.

Din pacate, in Romania nu avem o cultura a mersului pe bicicleta, multe persoane considera bicicleta doar un obiect pentru copii, cel mult unul pentru categoria “hobby”. Nu ne ajuta nici infrastructura, primariile fiind inca prea putin interesate sa adapteze orasul pentru acest mijloc de transport ecologic. Cu greu, se fac pasi, lucrurile merg spre bine in unele orase, inclusiv multumita fundatiilor si companiilor interesate de investitii in responsabilitatea sociala corporativa. Imi aduc aminte cand am vazut in Ungaria, cu multi ani in urma, intr-un orasel nu departe de granita cu Romania (la vreo ora distanta probabil), batrane care mergeau cu bicicleta la magazin. Mi s-a parut ceva inedit, dar ulterior am inteles ca noi, romanii, suntem cei care suntem in afara normalului in aceasta privinta.

Totusi, bicicleta devine cool si la noi, indiferent de mediu – urban sau rural. Unii o folosesc de nevoie, altii de placere, altii imbina placutul si utilul. Cert este ca parcurile sunt pline de copii si adulti dornici de miscare sanatoasa in aer liber, in bucatelele de natura care ne-au mai ramas prin orase.

4 Comments

 1. Andrei

  Bine ca se face in Constanta – Mamaia proiectul cu bicicletele. Sper sa se miste mai rapid lucrurile si in Bucuresti, ca doar e Capitala 😀

 2. razvaniancu

  Da, am scris despre proiectul cu bicicletele din Constanta si Balcic, sper sa se faca 🙂

 3. Elena

  Este aproape luna mai si nu am vazut nimic in sensul asta prin Constanta… chestie romaneasca

  • razvaniancu

   Da, nici eu… destul de trist ca nu se misca lucrurile mai repede.

Comments are closed