Despre sucuri naturale – ce este sanatos sa bem

Avem acces la informatie – un mare avantaj pentru a putea lua decizii corecte in tot ceea ce ne priveste. Asa cum am mai spus de multe ori, in privinta alimentelor si a bauturilor, totul depinde de noi sa facem alegeri corecte, adica sanatoase. Exista in comert numeroase produse nocive sau cel putin lipsite de onestitate. Trebuie sa citim mereu eticheta, dar in acelasi timp sa ne informam in ansamblu. Unele cuvinte sunt inselatoare si ne pot pacali atunci cand facem cumparaturi.

Daca la alimente m-am referit in multe articole pe acest blog, de data asta ma rezum la bauturi. Pe toate segmentele de produse, exista “licori” bune, mai putin bune si altele de-a dreptul nocive. Ceea ce mi se pare incredibil (sau ingrozitor, nici nu stiu cum sa spun) este ca un numar enorm de persoane inca aloca mereu o gramada de bani pentru a cumpara apa cu zahar si coloranti. Exista in orice magazin – de la cele mici pana la hipermarketuri – sucuri pline de E-uri. Unele sunt chiar branduri de top, care se lauda la TV ca sunt sanatoase si ca poti avea incredere in ele. Cu PR si publicitate agresiva, este un gen de indobitocire permisa se pare de legislatia din domeniul alimentar.

Dincolo de faptul ca dauneaza pe termen lung sanatatii printr-o multime de feluri (puteti intreba orice nutritionist sau doctor competent), aceste sucuri au un cost incredibil de mic de productie, la care se adauga marketing + profit. Uneori, ambalajul este mai scump decat continutul, si asta in conditiile in care vorbim de ambalaje PET, foarte ieftine! Daca in anii `90 romanii inghiteau (la propriu si la figurat) orice produs alimentar aparea pe piata, fara sa aiba idee despre legatura cu sanatatea, acum nu cred ca mai exista nicio scuza sa te afunzi in prostie si sa cumperi produse de acest gen.

Cum sa coste 4-5 lei o sticla de 2l de suc care contine maxim 5% fruct? In cazul celor mai multe astfel de produse, nici macar apa nu este una buna, ci apa “de robinet”. Exista sucuri cu 0% fruct sau cu sub 1% fruct. Si “raul” merge si mai departe: acel procent de fruct este de fapt praf, suc reconstituit din concentrat. Si ajungem la falsele sucuri 100% naturale, disponibile intr-o larga varietate si la preturi deloc mici, in functie de brand (chiar si 7-10 lei / litru de suc “natural”, ambalat la cutie). Aceste sucuri sunt realizate din concentrat, din fruct deshidratat.

In fabrica unde se face ambalarea, aceasta substanta este combinata cu apa si eventual cu pulpa tot in stare uscata, chipurile ajungandu-se la reconstituirea sucului, conform “retetei”. Rezultatul? Un suc aparent natural, considerat de “industrie” drept a fi natural (varianta premium pe piata de sucuri), insa in realitate extrem de departe de sucul proaspat stors, din punct de vedere al continutului de vitamine, de “chestii bune”. Cu cat un fruct este supus mai multor procedee termice, cu atat ceea este bun in el dispare intr-o proportie mai mare. Deci, din punctul meu de vedere, sucul de acest gen se poate spune ca “nu este rau” sau este “putin bun”, insa in niciun caz mai mult decat atat.

Astazi, din fericire avem alternative. Daca nu putem / nu vrem sa ne facem propriul suc pe care sa-l consumam pe loc, putem fangaro logoconsuma sucul direct stors. Au aparut si in Romania astfel de sucuri, disponibile in comertul online, dar si in tot mai multe magazine. In general, sunt ambalate in recipiente mici de sticla si in pungi “cu robinet”. Un bun exemplu in acest sens este brandul Fangaro, pe care l-am descoperit recent. Este vorba de suc natural de mere 100% (adevarat natural), stors cu echipamente profesionale si ambalat bag-in-box – 3l, 5l si chiar 10l. Poate ati remarcat in unele magazine astfel de ambalaje, ideale pentru sucurile cumparate pentru acasa, pentru familie. Pot fi consumate in pana la 30 de zile de la deschidere.

suc de mere fangaro

Gratie tehnologiei folosite, termenul de garantie este de 12 luni (de fapt, din cate stiu eu, poate rezista chiar mai mult decat atat). Cei de la Fangaro ambaleaza suc natural de mere 100% inclusiv in sticle de 0,33l, ideale pentru HoReCa (baruri, restaurante, cafenele, hoteluri etc.), dar si pentru retail – FMCG (sa cumperi in magazin si sa consumi pe loc sau pe strada). Preturile sunt oneste, iar sanatateamere livada fangaro nu doar ca nu este afectata, ci este chiar sprijinita. Sucurile sunt ideale si pentru copiii care pot fi mai greu convinsi sa manance o cantitate prea mare de fructe proaspete…

 

Intererant este ca sucurile care se pot comanda online pe www.fangaro.ro sunt realizate chiar din mere din propria livada a producatorului. Asadar, totul se intampla in judetul Vrancea, unde merele “de Garoafa” devin suc de mere “de Garoafa”. Este exemplul perfect in care se folosesc resurse locale, 100% naturale, puse in valoare in mod profesionist – ambalaje premium, echipamente din Italia si Gsuc de mere de garoafaermania, personal calificat, seriozitate in munca. Indiferent in ce oras locuiesti, poti comanda astfel de produse online, avand suc natural adevarat la tine acasa.

Observand “trendul” spre sanatate, marile corporatii din domeniul sucurilor fac si ele pasi spre piata de suc proaspat stors. Insa aceste sucuri ori sunt realizate industrial (adica sunt colectate fructe din diverse locuri, cat mai ieftine si cat mai productive, fara a se pune accent pe modul de crestere a fructelor), ori sunt de fapt sub-contractate (realizate de producatori mai mici, dar etichetate cu brandul “celebru”, ceea ce se va resimti si la pret). Personal, le-as alege pe acestea numai daca nu as gasi branduri ale unor producatori locali precum cel prezentat mai sus.

1 Comment

  1. Multumim de apreciere. Va asiguram de calitatea produselor noastre. Va asteptam !

Comments are closed