Investitiile pe bursa & starea de normalitate in economie si in societate

In timp ce in statele dezvoltate a avea un portofoliu de actiuni listate pe piata de capital este ceva absolut normal, la fel de firesc cum este sa ai cont bancar si carduri de debit sau credit, in Romania sa fii investitor pe bursa inca este vazut drept ceva excentric. Tocmai de aceea, cei mai multi oameni politici se feresc in general in a-si prezenta investitiile in actiuni listate, tocmai pentru a le determina alegatorilor falsa impresie de apartenenta la categoria “cei multi si simpli”. Evident, marketing politic specific tarilor subdezvoltate / in curs de dezvoltare, tari in care a fi “sarac si cinstit” este o virtute – o sintagma deloc sanatoasa pentru o economie care are nevoie de oameni cinstiti, dar care “o duc bine” (ca sa nu spunem bogati, caci este un termen mult prea relativ).

Este ceva normal sa ai cont de tranzactionare la un broker partener al Bursei de Valori Bucuresti? Este, si ar trebui sa fie absolut firesc, absolut banal (adica extrem de uzual). La fel cum ai un depozit bancar sau un cont de economii, tot asa poti avea si un cont pe bursa. Mai departe, in functie de context (contextul finantelor tale si contextul pietei) poti avea perioade in care esti activ in investitii cu actiuni si perioade de pauza.

In Romania, lucrurile stau destul de slab in domeniul bursier. La final de 2015 existau aproximativ 71.000 de investitori. In timp ce la banci aproape orice roman are “ceva bani deoparte”. Banii “stau” degeaba in conturi, in loc sa fie investiti pe bursa, in loc sa alimenteze cresterile nu doar pentru cotatii, ci pentru companii, pentru economie in sine. Bursa ar trebui sa devina un loc in care companiile sa poata atrage finantare, asa cum se intampla in general in statele dezvoltate si cum incepe sa se mai intample, ocazional, si pe la noi – in special prin listarile de pe piata AeRo, o foarte buna initiativa a Bursei de Valori Bucuresti.

In ultimii ani, cei de la BVB se misca tot mai bine, fac tot felul de actiuni prin care sa scoata in fata oportunitatea reprezentata de investitiile pe piata de capital. Pentru cine? Nu pentru oamenii bogati (ei sunt deja acolo, dar sunt putini), ci pentru marea masa a populatiei active, pentru antreprenori si corporatisti, pentru bugetari si pensionari, pentru orice roman, indiferent cum s-ar incadra acesta in peisajul economic si social. Bursa este pentru oameni, oamenii trebuie sa inteleaga asta, sa intre in contact cat mai des cu bursa, sa ajunga sa li se para ceva obisnuit, normal, deloc spectaculos.

investeste

Mai tineti minte cum era privit internetul si mai ales comertul electronic cu vreo 10-15 ani in urma? Un gen de SF, cu totul excentric. Acum, este banal. Si asta inseamna normalitate. Bursa este in situatia in care internetul si e-commerce-ul erau pana spre 2000 – 2005. La fel cum se pare ca fiecare roman ajunge sa detina un smartphone, tot asa fiecare roman ar putea sa detina si un cont de tranzactionare online, sa foloseasca smartphone-ul acela si la altceva decat like-uri si share-uri 🙂

Totul se leaga, iar de numarul investitorilor pe bursa tine si starea de normalitate in economie si in societate. Nu le poti separa, toate acestea sunt conectate. Spuneam mai sus de initiativele BVB pe partea de marketing si PR; cea mai recenta este reprezentata de concursul Condus de Randament – primul concurs de tranzactionare in mediul real, care ofera sansa investitorilor individuali de a face tranzactii si a castiga premii. Daca ai peste 18 ani, intra in concurs, investeste si obtine cel mai bun randament pentru a intra in posesia marelui premiu – o Dacia Duster. Si alte premii ii asteapta pe participanti, detalii complete fiind disponibile pe www.condusderandament.ro.

foto masina bvb
Mai mult, campania include resurse utile pe partea de educatie bursiera: “Daca esti la inceputul experientei tale investitionale pe piata de capital noi te ajutam sa inveti si sa te pregatesti de competitie. Inainte de a plasa bani in viata reala, comanda gratuit un KIT de Investitii si urmeaza cursul online de 10 lectii. Poti invata cum poti face profit din investiile la bursa si cum functioneaza piata de Noi sustinem doar investitiile responsabile, iar aspectul educational reprezintă un scop important al competitiei“, se precizeaza pe website-ul mai sus amintit.

premii

Competitia propriu-zisa incepe pe 17 octombrie si se incheie pe 17 februarie 2017. Trebuie sa cumperi actiuni din componenta indicelui BET-XT (adica dintre cele mai tranzactionate 25 de companii pe BVB), sa faci tranzactii de cumparare de minimum 30.000 de lei in perioada concursului (suma neta de comisioane).

bvb
Asadar, nu uitati ca Bursa nu este pentru cei “altfel”, ci este pentru toti, la fel ca o banca universala. Ai nevoie doar de ceva economii (dar nu neaparat sume mari, poti incepe si cu sute sau mii de lei), mai departe vei prinde gustul si cel mai probabil vei mai investi. Bursa nu este un joc de noroc si nici o afacere, ci mai degraba o oportunitate de a avea un randament cat mai bun pentru banii pe care i-ai economisit. Trebuie sa investesti cu atentie, sa te informezi, sa alegi cele mai bune strategii.

Daca aveti un profil de risc redus si doriti cat mai putine emotii, puteti merge pe actiunile “vedete”. Nu sunt in masura sa fac recomandari, insa eu as alege in primul rand Banca Transilvania si Fondul Proprietatea, daca as vrea sa stau cat mai linistit. O idee buna ar fi si BRD, precum si includerea SIF-urilor (toate, de la SIF1 pana la SIF5). Este oricum indicat sa nu investesti intr-o singura actiune, ci sa imparti banii, pentru mai multa siguranta.

Asa cum am detaliat si intr-un alt articol, iata totusi cele 3 companii pe care as merge in prezent, daca as face “shopping”:

Banca Transilvania – generoasa cu actionarii (dividende si mai ales actiuni gratuite); profit foarte bun, mereu in crestere; capacitate de dezvoltare; preferata a investitorilor mari; lichiditate foarte buna; capabila oricand de surprize placute;

BRD – vine puternic din urma, dupa niste ani de “curatenie” in contabilitate; are capacitate mare de crestere, este o banca stabila si apreciata de investitori mari; lichiditate foarte buna;

SIF2 – se bazeaza tocmai pe Banca Transilvania si BRD, iar mediul bancar are sanse de a avea perioade linistite; SIF2 face mereu speculatii si obtine profit foarte bun, in aproape toate perioadele, inclusiv atunci cand este “agitatie” pe pietele financiare;

6 Comments

 1. Adrian

  Oare mai cumpara pe cineva Banca Transilvania in 2017? Eu zic ca daca va cumpara, va cumpara pe cineva marisor, poate ceva gen Bancpost, Alpha sau Banca Romaneasca.

 2. Adrian

  Si cine mai este de vanzare? Intesa Sanpaolo parca. In rest oficial nu prea mai sunt, dar neoficial sigur mai exista.

  • razvaniancu

   Nu cred ca mai vrea nimeni sa cumpere o banca mica. Bancile mici au doua sanse de exit: sa vanda portofoliul sau sa vanda aproape gratis…

   OTP, care a luat Millennium, a spus foarte clar ca e complicat cu integrarea unei banci mici, e aproape la fel ca la una mare si nu prea se merita, deci in viitor vor cauta banca mare.

   Da, bancile grecesti sunt in vizor, desi se pare ca nu se grabesc deloc sa vanda. Mie mi-ar placea sa vad si o surpriza, o banca mare care iese pe neasteptate din Romania, printr-o vanzare. Si BT are sanse mari de a fi cumparatorul 😉

   • Investitor

    E aglomeratie mare pe piata bancara, cel mai probabil va mai iesi cineva mediu-mare. Sansa buna pentru TLV sa faca o noua achizitie ca tot nu prea au ce sa faca cu banii se pare.

 3. Investitor

  Si e mai rau de atat, zice chiar ZF intr-un articol de acum din 2016:

  Numărul total de clienţi ai firmelor de brokeraj este de 78.000, însă doar o treime dintre aceştia au tranzacţionat pe bursa de la Bucu­reşti anul trecut. Majoritatea sunt investitori pasivi, cu o tipologie pe care brokerii o compară cu cea a per­soa­nelor care cumpără valută fizică pentru a economisi.

Comments are closed