Daca vrei sa traiesti intr-un mediu mai frumos si mai curat, actioneaza!

Daca vrei sa traiesti intr-un mediu mai frumos si mai curat, actioneaza!

Orice sondaj pe care l-ai face la pas, prin oras, are rezultate previzibile: oamenii sunt nemultumiti de curatenie, de modul in care arata spatiile verzi, de lipsa ingrijirii parcurilor si asa mai departe. Insa cand este vorba de actiune, nu prea mai gasesti persoane dornice. Fiecare “are treaba” si nu are timp sa se implice. Sa o faca altii, s-ar spune. Partea si mai proasta este ca extrem de multe persoane arunca la intamplare fel de fel de gunoaie – ambalaje, resturi de tigari etc. Cand este de adunat, “sa o faca Primaria, cei de la salubrizare”. O mentalitate pur si simplu gresita!

Este atat de simplu: daca vrei sa traiesti intr-un mediu mai frumos si mai curat, actioneaza! Nu te baza pe altii, totul porneste de la tine. Putin cate putin, conteaza. In primul rand, evita sa arunci orice lucru in afara cosurilor de gunoi. Apoi, mai poti strange si pentru altii, caci nu te va costa nimic – vei face o fapta buna, voluntar. Poti actiona si in alte feluri. De exemplu, poti posta pe retelele de socializare articole despre protectia mediului, despre actiuni cetatenesti de salubrizare, fel de fel de alte informatii pro natura. Dar nu te rezuma la asta, actioneaza direct, adica participa ca voluntar la astfel de actiuni si ia cu tine copii, rude, prieteni.

In ultima perioada, am participat la astfel de demersuri, de la plantare copaci intr-un parc nou creat (Ovidius Park), la curatare parc de deseuri – si am stans, alaturi de alte persoane, cativa saci de gunoaie pe care i-am predat firmei de salubrizare a orasului. “Le-am facut treaba gunoierilor”, ar spune unii. Si? Este treaba orasului nostru, vreau sa traiesc intr-un mediu curat si cat mai natural aproape de casa mea! In timp ce strangeam gunoaie din parc si pe malul unui mic lac, un pescar de ocazie, mirat, ne-a intrebat in ce scop facem asta. I-am explicat si parea socat, i se parea ciudat ca noi facem curatenie “pe degeaba”. Nu este degeaba, este un mare beneficiu pe care il avem noi, pentru comunitate!

M-am bucurat tare mult chiar in una din serile trecute cand, in timp ce jucam badminton in parc cu baiatul meu, am observat un barbat la fel de normal ca noi toti care se apleca dupa sticle PET si alte deseuri si le ducea la primul cos de gunoi. Asta fac si eu, adesea, in jurul blocului, dar incerc sa merg si mai departe, sa le duc la punctele de reciclare plastic / hartie / sticla din spatele blocului. Nu mi-e greu sa ma mai aplec pe drum sa mai adun de la altii, tot eu castig cand ma voi bucura de un mediu mai curat. Sa fiu generos, nu ma doare daca se bucura si altul, nemeritat, care a aruncat de fapt acele deseuri…

Spuneam de plantat copaci… Un alt ajutor pentru natura este sa mai uzi uneori plantele din jurul blocului / casei, chiar daca nu sunt “ale tale”. Nu trebuie sa ne gandim la posesia personala, ci la folosirea colectiva. Asa este civilizat, o astfel de mentalitate este salvaloare pentru un mediu mai frumos! Apoi, sa ai grija cand cineva actioneaza violent asupra copacilor, sa atragi atentia. Nu in ultimul rand, poti toaleta chiar tu, cu multa grija, arbustii si alte plante din fata blocului, pentru un aspect ingrijit si curat.

Nu uitati sa implicati copiii in astfel de activitati, chiar si cele mai mici, importanta este ideea! Trebuie sa creasca intelegand ca grija pentru natura este extrem de importanta, pentru a exista un viitor asa cum trebuie. Ma bucur ca si producatorii de desene animate fac un pas in fata in aceasta privinta, asa cum este in cazul serialului de desene animate “Craig si Dumbrava” de la Cartoon Network. Este un serial care merita atentie, mai ales ca este unul realist – fara puteri supranaturale si alte astfel de efecte. Craig, protagonistul serialului animat de la Cartoon Network, ingrijeste natura si este un bun exemplu pentru toti copiii! Noile episoade din Craig și Dumbrava vor fi difuzate de luni pana vineri, de la 12:40, la Cartoon Network, incepand de luni, 8 iulie 2019 – un serial numai bun pentru vara, educativ si in acelasi timp suficient de “cool” pentru cei mici 🙂

Craig_din_Dumbravac-600x600

Nu pot sa nu repet titlul, caci aici este esenta: Daca vrei sa traiesti intr-un mediu mai frumos si mai curat, actioneaza! Si nu o data si gata, cat mai des, cat mai ferm.

1 Comment

Comments are closed